Hidroelectrica va reduce cantitatile de energie livrate clientilor sai din cauza situatiei de forta majora cauzata de reducerea debitelor de pe Dunare, a anuntat ieri compania. Situatia ar putea dura pana la finele anului, iar 'baietilor destepti' li s-ar putea reduce cantitatile cu pana la 30%.
'Nu mai putem produce energie pentru contractele pe care le avem in derulare. Daca mergem asa am avea pierderi. Putem asigura 63% din energia pe care o avem contractata', a declarat marti intr-o conferinta de presa Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.
Compania a obtinut ieri o serie de avize care ii permit sa reduca furnizarea de energie catre 'baietii destepti' in limita productiei, fara a exista posibilitatea ca acestia sa dea in judecata compania si sa ceara daune de la Hidroelectrica, au declarat pentru Jurnalul National surse din domeniul energetic.
In 2003, un an secetos, in care debitele Dunarii si ale raurilor interioare au scazut semnificativ, Hidroelectrica nu a activat clauza de forta majora si a inregistrat pierderi de 4.000 miliarde de lei vechi (40 milioane de lei – n.r.), intrucat a fost nevoita ca pentru respectarea contractelor sa cumpere energie de la alti producatori, pe care sa o vanda la tarife reglementate, mult mai mici fata de pretul de achizitie. Acum, clauza de forta majora va permite diseminarea pierderilor in intregul sistem energetic. 'Clauza de forta majora nu inseamna ca industria sau clientii finali vor primi energie cu 30%. Furnizorii vor trebui sa isi acopere diferenta necesara de pe piata. Daca Electrica are nevoie de 100 MWh si are contract, iar Hidroelectrica nu poate furniza decat 80 MWh, Electrica va trebui sa asigure restul din alte parti. Nu se va ajunge la opriri de fabrici si uzine', au precizat sursele. Astfel, furnizorii precum Electrica vor cumpara energie termo, mult mai scumpa, produsa fie pe gaze naturale, fie pe carbune, pentru a satisface nevoia din industrie.
'Azi (marti – n.r.), la ora 13:00, Camera de Comert ne-a transmis cele 41 de avize necesare. Potrivit clauzelor contractuale, in 48 de ore vom notifica in scris fiecarui partener aplicarea acestei clauze, care inseamna livrarea catre fiecare dintre parteneri a atata energie cata producem. Situatia de forta majora va dura pana la disparitia cauzelor care au creat-o, estimam ca in tot trimestrul al patrulea', a completat Trihenea.
Potrivit unor surse din energie, taierea va fi aceeasi pentru toti, pentru a se evita ca Hidroelectrica sa fie data in judecata pentru discriminare intre contracte si companii. Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice din Senat si fostul ministru al Economiei, spune ca ar fi fost de preferat sa se taie mai mult din contractele de export de energie si mai putin de la Alro sau ArcelorMittal, care realizeaza productie in Romania. Vosganian a mai precizat ca va investiga in cadrul comisiei pe care o conduce de ce Hidroelectrica a prelungit in 2010 contractele pana in 2018 si a mai acordat altele noi, desi nu poate sa le onoreze. Dunarea asigura 40% din productia Hidroelectrica. Surse din companie ne-au declarat ca nivelul apei in lacurile de acumulare interne se ridica ieri la 54%, dupa ce in urma cu 10 zile se afla la 66%.
In baza contractelor incheiate, compania ar trebui sa livreze o cantitate de 17,4 TWh de energie, iar productia Hidroelectrica este prognozata la 15 TWh. 'Nu este responsabilitatea Hidroelectrica despre cum isi vor acoperi clientii diferenta dintre contractele cu noi si ce le putem da efectiv', a completat Trihenea in conferinta.