x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Balamuc vechi

Balamuc vechi

de Mara Raducanu    |    10 Mai 2008   •   00:00
Balamuc vechi
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Am vizitat, la cîteva zile de la inaugurare, noul sediu al Di­recţiei Regim Permise de Con­ducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Strada Pipera 49. Informa­ţia că o maşină va fi înmatri­culată într-o oră şi jumătate, iar permisul de con­ducere obţinut în maximum trei ore părea de mare excepţie.

Am vizitat, la cîteva zile de la inaugurare, noul sediu al Di­recţiei Regim Permise de Con­ducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Strada Pipera 49. Informa­ţia că o maşină va fi înmatri­culată într-o oră şi jumătate, iar permisul de con­ducere obţinut în maximum trei ore părea de mare excepţie.

 

Dar, cum în toate există o lege a compensaţiei, pînă ajungi la destinaţie îţi cam trece cheful să mai înmatriculezi maşini sau să schimbi permise. Exceptînd aglomeraţia infernală din Pipera, pe drum nu există nici un indicator care să te îndrume spre noul sediul al DRPCIV.

 

MODERNIZARE. Dotat conform standardelor Uniunii Europe­ne, sediul are mai mult de 70 de ghi­şee, cheltuielile necesare pentru în­fiin­ţarea lui depăşind 55 de milioane de lei, acoperite din fondurile Minis­te­rului de Interne şi al Reformei Ad­ministrative (MIRA). Fonduri pro­ve­nite, conform declaraţiei lui Paul Do­bre, Secretarul de Stat pentru re­laţia cu prefecturile “din fabricarea plă­cilor auto”. Privind din exterior, clădirea este cu mult mai spaţioasă şi mai modernă decît cea din Udrişte. Cu toate acestea, în interior aveam să descoperim aceleaşi cozi şi în plus ne­mulţumiri mai mari decît pînă acum. Nici nu am apucat să întreb bine cum sînt condiţiile şi cîţiva dintre cei care aşteptau cu documentele pregătite la ghişeele  pentru înmatriculări s-au aprins repede. “Nu e bine domnişoară. E vai de noi pînă aici. După ce că de-abia am găsit se­diul, nu avem pe aproape nici un co­piator, în caz de nevoie pentru documente. Mi se părea normal să existe unul în ditamai clădirea asta. Nu ne interesează să fie luxoasă, pe noi nu ne încălzeşte cu nimic.” Auzind discuţia, un tînăr de pe celălalt rînd a intervenit cu alte precizări. “Şi, uitaţi-vă că din cele 30 de ghişee cîte sînt pentru înmatriculări funcţio­nea­ză doar cinci. Vă spun sincer că era mult mai bine la Udrişte, chiar dacă se punea problema spaţiului. Oricum, stau de vreo două ore pe aici şi e ditamai coada. Nu era mai corect să funcţioneze şi la Udrişte şi aici, pînă se mai linişteau apele?”


PROBLEME. La ghişeele pentru obţinerea permisului de condu­cere atmosfera e mai relaxată. Un domn la vreo 60 de ani ne-a mărtu­risit că noile condiţii sunt “unele de lux”. “Foarte bine, duduie, funcţio­nari drăguţi şi în plus nu se mai stă atît de mult cum era la Udrişte. Spaţiul mare, aer condi­ţionat... Merge.”

În interiorul clădirii, aceeaşi pro­blemă ca şi cu drumul spre noul se­diu. În afară de cîteva panouri indicatoare şi alea mai mult căzute, prinse în cîte o aţişoară, nu-ţi rămîne decît să te bazezi pe simţul orientării (dacă îl ai!). “Nici nu prea ştim la ce ghişeu să ne aşezăm. Te pierzi pe aici. Sunt cîteva panouri şi alea că­zute, în rest, Dumnezeu cu mila!”

Dar, exceptînd cozile şi nemul­ţu­mirile deja existente, un lucru ne-a fă­cut să ne relaxăm total. La unul dintre ghişeele de la înmatriculări, pe o plăcuţă cu roşu şi cu alb scria mare: “În acest serviciu nu se pri­mesc atenţii”. Atunci la care?!

×
Subiecte în articol: observator