x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Balize ucrainene in apele romanesti

Balize ucrainene in apele romanesti

02 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

In timp ce Romania continua protestele internationale fata de construirea canalului Bistroe, ucrainenii si-au ancorat balizele de semnalizare in apele romanesti ale bratului Chilia. Proiectul canalului care poate distruge Delta este sustinut de ambasadorul rus la Kiev.

Rusia sustine Ucraina in cazul canalului Bistroe

Rusia se solidarizeaza cu Ucraina, in problema construirii canalului Bistroe. Cel putin asa reiese din declaratia ambasadorului rus la Kiev, Viktor Cernomirdin. Acesta a spus ieri ca tara sa sustine proiectul ucrainean, in ciuda criticilor formulate de Uniunea Europeana, Statele Unite si Romania.
MARINA CONSTANTINOIU, ALEXANDRU NASTASE

"Ucraina face ceea ce trebuie sa faca si are dreptate", a spus el, citat de agentia rusa Interfax, preluata de AFP. Dupa parerea lui, criticile la adresa proiectului sunt "o psihoza". "Autoritatile ucrainene doar au restaurat un canal deja existent", a subliniat el, apreciind ca acest proiect va aduce beneficii economice nu numai Ucrainei, ci si Rusiei si altor tari care transporta marfuri pe cale fluviala. Reactia Bucurestiului la aceste declaratii nu s-a lasat asteptata, premierul Adrian Nastase afirmand, intr-o prima faza, ca va verifica daca declaratia ambasadorului rus in Ucraina exprima un punct de vedere oficial. Ministrul de Externe, Mircea Geoana insa a spus ca autoritatile romane "privesc cu ingrijorare" aceste afirmatii, observand aici "o solidarizare a spatiului ex-sovietic". Comentand afirmatia lui Cernomirdin, potrivit caruia proiectul va aduce beneficii nu numai Ucrainei, ci si Rusiei si altor state, Geoana a spus ca "probabil este vorba de contrabanda. Ucrainenii vor sa aiba o cale, astfel incat comunitatea europeana si euro-atlantica sa nu aiba control asupra unui anumit tip de comert". Pentru Geoana, "pana la urma, nu e vorba de bani, ci de o ambitie strategica".

VINOVAT. Premierul Nastase a pus pe seama "grabei cu care a fost incheiat in 1997 Tratatul cu Ucraina", faptul ca nu s-au rezolvat toate problemele cu acest stat. El a apreciat sprijinul acordat Romaniei de catre partenerii sai externi in problema privind constructia canalului Bistroe.

Ucraina insa este gata sa ceara sanctiuni impotriva Romaniei pentru reactia "exagerata si neadecvata a partii romane fata de restabilirea navigatiei pe partea ucraineana a Deltei Dunarii", avertizeaza publicatia Novii Kanal, citata de agentia Rusia la zi. Pe de alta parte, seful diplomatiei ucrainene, Konstantin Griscenko, l-a invitat pe omologul sau roman, Mircea Geoana, la Kiev in perioada 8-10 septembrie.

IN APELE NOASTRE

Ucrainenii au incalcat frontiera cu Romania, ancorand balize de semnalizare in malul romanesc al bratului Chilia. Balizele sunt ancorate la nici 6 metri de mal, in apele romanesti. Concesionarul zonei de nord a Deltei, Robert Raduta, a confirmat informatiile. El spune ca ultimele lucrari indica faptul ca ucrainenii depun sedimentele dragate pe mijlocul Dunarii. "Cred ca in acele zone vor sa aduca nave din flota lor. Vor sa le aduca de la Sevastopol si sa le puna aici, pe Dunare, intr-o demonstratie de forta in fata NATO", a spus Raduta.
×
Subiecte în articol: observator