x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani în plus pentru RATB şi RADET

Bani în plus pentru RATB şi RADET

de Monica Andrei Capatos    |    17 Noi 2010   •   21:35
Bani în plus pentru RATB şi RADET
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

138065-ds-drs-img-0914.jpgConsilierii generali n-au făcut nici de data asta excepţie de la regulă, folosind un limbaj colorat pe parcursul şedinţei. Dacă la început întrunirea părea liniştită, aleşii fiind de acord cu propunerile primarului general, Sorin Oprescu (foto), de a scoate şi respectiv a introduce proiecte pe ordinea de zi, atmosfera s-a încins atunci când s-a ajuns la proiectul privind rectificarea bugetului. Principalele sugative ale bugetului Capitalei au rămas cele două regii RADET şi RATB, considerate găuri negre. În urma rectificării, RADET a primit 162 milioane de lei, iar RATB – 30 milioane de lei. O parte a aleşilor locali a vrut să afle unde se vor duce aceste venituri suplimentare.

“Trebuie să ştim şi noi ce aprobăm. Este vorba despre diferenţa de subvenţie sau despre un management prost al conducerii celor două regii? Dacă preţul, de exemplu, la biletul RATB, acum de 1,3 lei, nu este corect, ar trebui să-l aducem la valoarea reală, până la urmă tot bucureşteanul plăteşte”, a spus Aurelian Bădulescu - PNG-CD.

Şi cei de la PSD şi PNL au cerut lămuriri în privinţa acestor rectificări, mai ales că în luna decembrie va mai fi o altă rundă de suplimentare de fonduri. Oprescu a promis că va prezenta Consiliului General un audit care va arăta exact modalitatea în care s-au cheltuit banii la cele două regii. Tot la rectificare au mai fost alocate 5 milioane de lei pentru salubrizarea din Sectorul 5 şi alte sume pentru unele lucrări începute la spitalele din administrarea municipalităţii. Romeo Pop, consilier PDL, a cerut lămuriri în privinţa banilor distribuiţi pentru investiţii la străzi, transporturi, acesta spunând că s-au cheltuit mii de miliarde de lei pentru studii de fezabilitate ale unor proiecte care nici măcar n-au început şi pentru care nu sunt bani.

“E uşor a scrie versuri când nu e nimic a spune. Nu lăsaţi impresia că nu se ştie pe ce sunt cheltuiţi banii. Pentru toate sumele alocate avem justificări”, a răspuns Oprescu. Chiar dacă s-au bălăcărit aproape două ore pe acest subiect, până la urmă aleşii locali l-au votat în unanimitate. Aşa au procedat şi cu proiectul privind exproprierea imobilelor proprietate private situate pe amplasamentul lucrării “Lărgirea Şoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani”. De asemenea, au fost de acord şi cu pasajul rutier de la Piaţa Charles de Gaulle şi cu parcarea supraterană din incinta Stadionului Lia Manoliu, cu o capacitate de 1.300 de locuri, investiţia ridicându-se la peste 8 milioane de euro.

Lucrurile s-au împotmolit la punctul 11 de pe ordinea de zi referitor la lista de repartizare a locuinţelor achiziţionate de municipalitate pentru persoanele evacuate. Pentru că lista a ajuns la consilieri cu cinci minute înainte de vot, cei de la PSD s-au abţinut, iar proiectul a fost respins.

Suspiciunea celor de la PSD a fost argumentată de Victor Stan. “Nu suntem maimuţoi. Noi nu ştim dacă persoanele trecute pe listă sunt într-adevăr fără case, în plus printre cei cinci angajaţi ai Primăriei Capitalei care se regăsesc pe listă, aşa cum am aflat, pot fi directori sau oameni cu bani. Să ne prezinte dosarele.” Într-un final, proiectul a fost supus discuţiei în a doua şedinţă ce a fost convocată de îndată.

×