x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani mai mulţi pentru bugetarii săraci

Bani mai mulţi pentru bugetarii săraci

12 Oct 2010   •   00:00

Secretarul de stat în Ministrul Muncii Valentin Mocanu a declarat ieri că ar putea beneficia de majorări sala­riale de până la 850 de lei brut lu­nar între 550.000 şi 750.000 de an­ga­jaţi din sistemul bugetar. Mo­ca­nu a spus, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical, că există mai multe variante în Guvern cu pri­vi­re la aceste majorări pentru an­ga­ja­ţii cu salarii mici, însă a precizat că nu a fost luată încă o decizie în acest sens, informează Mediafax. Secretarul de stat a adăugat că o majorare salarială la 810 lei brut ar însemna un salariu net de 600 de lei.  Re­pre­zen­tanţii Guvernului propun creş­te­rea salariilor mici până la 850 de lei, dar vor să permanentizeze reducerea cu 25% din iunie, prin noua lege a salarizării, declara vineri, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, vicepreşedintele Federaţiei "Sanitas", Adrian Bârea.

Potrivit liderului sindical, salariile de până la 600 de lei ar putea ajunge la 810, 840 sau, o altă variantă a coaliţiei, la 850 de lei. Totodată, pe lângă această posibilă creş­te­re a salariilor mici, care de fapt nu înseamnă decât o recuperare parţială a veniturilor de dinainte de reduce­rea cu 25%, Guvernul intenţionează să perpetueze reduce­rea şi în 2011, prin noua lege a sa­la­rizării unitare. Bârea a precizat că dacă în noua lege ar fi luate în considerare salariile din iunie 2010, acest lucru ar însemna o creş­te­re cu 33% faţă de actualul nivel. Sindicatele susţin că este inaccepta­bil să se pornească în noua lege cu salariul diminuat, având în vedere că reprezentanţii Curţii Consti­tu­ţi­o­nale au spus că această măsură este limitată la şase luni.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara săp­tă­mâna trecută că, în opinia sindi­ca­liştilor, este neconstituţional ca în noua lege să se ia în calcul salariile diminuate cu 25%.

×
Subiecte în articol: observator