x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bănicioiu, despre măsurile pentru Ebola: Institutul Matei Blaş are un întreg nivel cu laborator propriu

Bănicioiu, despre măsurile pentru Ebola: Institutul Matei Blaş are un întreg nivel cu laborator propriu

de Agerpres    |    14 Oct 2014   •   16:10
Bănicioiu, despre măsurile pentru Ebola: Institutul Matei Blaş are un întreg nivel cu laborator propriu

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi, referindu-se la măsurile luate în ceea ce priveşte virusul Ebola, că la Institutul "Matei Balş" a fost pregătit un întreg nivel cu laborator propriu care are circuit separat.

"Sunt 15 paturi acolo iar condiţiile de izolare sunt cele standard recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Chiar de ieri a fost finalizat spaţiul de izolare cu presiune negativă. În fiecare zi, personalul este instruit asupra modului de manipulare a echipamentului. În perioada următoare va fi instalat un spital de campanie cu 20 de paturi prin colaborarea cu Ministerul Apărării. Dotarea cu aparatură medicală şi personal va fi asigurată de către noi. Guvernul a alocat cele 25 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului încă de acum vreo trei săptămâni. Echipamentele de protecţie îndeplinesc standardele recomandate de OMS şi sunt cele mai eficiente", a precizat ministrul într-o conferinţă de presă.

Directorul Centrului European de Control al Bolilor, Marc Spreger, prezent la conferinţă, a spus că luni a elaborat un document tehnic care prevede că cel mai important este să fie controlată epidemia în Vestul Africii, să fie protejat personalul medical şi să existe capacitatea de transport.

"Este important ca persoanele care ies din aceste ţări să fie controlate, cele care au febră să fie controlate la poarta de ieşire din ţara respectivă şi să nu călătorească în cazul în care sunt infectate. Dintre cele 38.000 de persoane care au fost controlate, 77 aveau febră, dar niciuna nu a avut infecţia cu virusul Ebola. Cel mai important este ca cetăţenii statelor membre ale UE care lucrează în ţările afectate să fie informaţi asupra acestor riscuri şi practic să facă un control medical în momentul în care părăsesc aceste ţări. Dacă atingi o persoană infectată, perioada de incubaţie este de două-trei săptămâni. În acest timp nu este niciun fel de simptom, nu transmiţi boala, deci screeningul temperaturii la intrarea în ţară este inutil. Cel mai important este ca o persoană care vine dintr-o ţară afectată şi constată că are temperatură să fie informată asupra acestei posibilităţi să contacteze autoritatea de sănătate publică, să fie izolată şi diagnosticată şi să fie identificaţi toţi contacţii acelei persoane", a afirmat Spreger.

×
Subiecte în articol: ebola nicolae banicioiu