x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii bucurestenilor ajung in conturile unor firme-fantoma

Banii bucurestenilor ajung in conturile unor firme-fantoma

de Oana Stancu Zamfir    |    Adrian Mogos    |    Monica Andrei Capatos    |    08 Feb 2007   •   00:00

Firma care a pus mana pe fosta Ex-po-Flora din Herastrau este veriga principala a unui sistem de fantome care au inhatat anul trecut con-tractul de 12 milioane de euro pentru repararea a 11 scoli.

Cazul fostei Expo-Flora din Herastrau scoate la inveala, asa cum Jurnalul National anticipa, un intreg sistem de firme-fantoma care inghit bani de la bugetul Capitalei. Strainul despre care seful parcurilor si lacurilor bucurestene, Virgil Cirstea, spunea ca l-a agatat pe aleile Herastraului se dovedeste a fi un important pion in aceasta retea ce a pus mana nu doar pe o cafenea in parc, ci pe contracte de zeci de milioane de euro.

In urma cu doua saptamani, Jurnalul National dezvaluia cum, in plina campanie de demolare a teraselor ilegale din Parcul Herastrau, fosta Expo-Flora se transforma intr-o cafenea. Itele duceau catre reprezentanti ai PD din Primaria Capitalei, cu concursul sefului Administratiei Lacuri si Parcuri (ALPAB), Virgil Cirstea, si el membru PD. ALPAB incheiase de altfel un contract de asociere in participatiune, pe 20 de ani, cu o firma - Kontex Business Group SRL - in conditii suspecte. Firma e una fantoma, cu un asociat principal - un offshore inregistrat in Delaware SUA. Incaseaza un contract pe 20 de ani, dar intra in lichidare la numai un an de la asocierea cu ALPAB. In plus, chiria pe care i-o percepe Administratia este una ridicola, avand in vedere zona zero a Capitalei, unde in mod normal, ne-au spus specialistii in imobiliare, locatia pentru 174 mp construiti si circa 400 teren adiacent se ridica la cel putin 5.000 de euro lunar. Dl Cirstea le-a perceput insa celor despre care sustine ca nu i-a intalnit decat o data in viata, cand l-au agatat pe aleile parcului pentru a-i propune aceasta afacere, o chirie de 1.200 de euro lunar. La care s-ar adauga 20% din profitul afacerii, insa dl Cirstea nu stie sa spuna daca firma a avut sau nu profit.

INCRENGATURA. Suspiciunile Jurnalului National s-au dovedit intemeiate. Investigatia desfasurata de atunci scoate la iveala un intreg sistem de firme-fantoma care nu lucreaza la scara mica - o cafenea in parc - , ci a pus mana chiar pe contracte de zeci de milioane de euro. Sistemul se invarte in jurul asociatului necunoscut al dlui Cirstea si functioneaza dupa un mecanism bine pus la punct: o firma compusa dintr-un offshore cu 95% sau 99,9% si o componenta romaneasca minuscula, iar in fiecare an asociatii se schimba: iese offshore-ul, intra alt offshore, iese romanul, intra alt roman.

Astfel, potrivit contractului semnat de ALPAB pentru Expo-Flora, beneficiarul este General Construct & Invest SRL, in numele careia semneaza directorul Popa Ginel. La Registrul Comertului firma era inregistrata cu urmatorii asociati: Global Invest & Trade LLC cu 95% - un offshore inregistrat in Delaware, SUA - si Construct Company Group SRL cu 5%. Aceasta din urma, componenta, chipurile, romaneasca, este compusa dupa aceeasi formula: asociat majoritar, cu 95%, un offshore - Marais Enterprises LTD - inregistrat in Delaware, 113 Barksdale Professional Center, si un asociat minoritar - Voica Liviu Cristian, cu 5%. In 1995, dupa doi ani de la infiintare si patru luni de la semnarea contractului cu ALPAB, firma isi schimba si denumirea, si asociatii. Apare astfel Kontex Business Group SRL, formata din asociatul majoritar (ghiciti deja) 95%, offshore din Statele Unite, chiar din Delaware, chiar de la aceeasi adresa 113 Barksdale Professional Center - Kontex Business Group INC si romanul Vasiluta Catalin cu 5% - cel care l-ar fi "agatat" in parc pe dl Cirstea, potrivit declaratiei acestuia, propunandu-i afacerea cu cafeneaua. In septembrie 2006, dl Vasiluta pasamite nu a mai crezut in afacerea cu cafeneaua si s-a retras din firma, fiind inlocuit de Gaina Paula Cristina, o tanara de 28 de ani care, contactata de Jurnalul National, s-a scuzat ca nu stie nimic de nici o afacere.

PION INTERESANT. Dl Vasiluta si firma de la care a plecat increngatura, Global Invest & Trade LLC, sunt cei care vor "descurca" insa itele pentru Jurnalul National. "Necunoscutul din parc" nu este deloc un strain de afacerile cu banii muncipalitatii. Dl Vasiluta este legat de Global Invest & Trade (G.I.T.) in mai multe firme: este asociat cu aceasta G.I.T. in Construct & Consult Serv SRL si este administrator la Tech Center International, compusa din G.I.T. si un alt offshore din SUA, Scott International LLC. O a treia firma este cea mai importanta. Vasiluta si G.I.T sunt asociatii care au fondat General Construct & Consult SRL. El - cu 0,01%, G.I.T. - cu 99,9%. Administratorul firmei este si el un personaj cunoscut din afacerea Expo-Flora: Popa Ginel, directorul care a semnat contractul cu ALPAB. Anul acesta, la Registrul Comertului se schimba datele General Construct & Consult SRL: dl Vasiluta dispare din firma, la fel si G.T.I. Asociatul majoritar, cu acelasi 99,9% este Shimitzu Developement Limited, un offshore din Noua Zeelanda, si acest domn Popa Ginel, cu 0,01%.

REPARAREA SCOLILOR. Ca si in cazul Kontex, mutarea s-a facut dupa un contract cu bani publici. Nu mai e vorba insa de o terasa in Herastrau, ci de un contract imens: 12.342.701,73 euro pentru repararea a 11 scoli din Bucuresti. Licitatia, organizata de Primaria Capitalei, a avut loc in iunie 2006, dupa cateva incercari la care nu se prezentase nimeni, sustin organizatorii. Castigatorii sunt o asociere extrem de interesanta: General Construct & Consult SRL si Global Invest & Trade LLC. Adica General Construct (GCC) asociat cu el insusi, pentru ca G.I.T. e chiar asociatul sau, cu 99,9%. Pe site-ul GGC, firma se lauda ca este jucator pe piata constructiilor inca din 2000, iar din 2003 se lauda ca "au pornit o colaborare fructuoasa cu compania americana G.I.T.", adica offshore-ul mai sus mentionat, care este chiar fondatorul GCC.

CASTIGA, DAR NU AU BANI. Asa de fructuoasa este colaborarea intre GCC si el insusi, incat din momentul in care au castigat licitatia pentru scoli, iunie 2006, nu au demarat lucrarile pana cand nu au primit avansul de la Primaria Capitalei. Asta spune multe despre puterea financiara si seriozitatea firmei. Surse din cadrul municipalitatii, care ne-au confirmat aceasta informatie, mai spun ca abia acum doua luni au "inceput sa se miste" lucrarile, iar directorii de scoli ar fi transmis deja Primariei nemultumirile lor.

In acest context nu putem sa nu ne intrebam cine se afla in spatele acestei ingrengaturi, fiind evident ca niste Popa Ginel sau Vasiluta sau domnisoara Gaina nu sunt decat niste pioni scosi la inaintare de unul sau mai multe personaje suficient de influente in municipalitate.

ANCHETA. Amintim ca, in urma anchetei Jurnalului National, primarul general Adriean Videanu a declansat un control la Administratia Lacuri si Parcuri, ale carui rezultate sunt anuntate pentru saptamana viitoare. ALPAB nu se afla insa in subordinea edilului-sef, ci a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care nu s-a mai intrunit de la inceputul anului.

CONVOIUL
In aprilie 2004, Construct Company Group - CCG avea 5% din General Construct & Invest. CCG este detinuta de Marais Enterprises Ltd. si Liviu Voica, care printre diferite afaceri s-a indeletnicit si cu o firma de protectie si paza aflata acum in faliment. De lichidarea Romprotect, asa cum se numea firma, s-a ocupat Activ Lichidator SRL, care este si administrator judiciar la CCCF Bucuresti, firma indragostita in special de banii Ministerului Transporturilor. Copilasii CCCF sunt si ei mari bugetofagi: Drum Art, Romstrade si Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti. La cea din urma, aflam printre cenzori si pe Eugtenia Tone, si pe Gabriela Sin, care presteaza si la francezii de la Eurometudes SA. La randu-i, si Eurometudes se lipeste de banul statului. Tot aici regasim un cenzor si in persoana lui Gheorghe Iliescu. Omul, ca intr-un lant al slabiciunilor, s-a asociat cu un alt om, Constantin Miu. Acesta este cenzor la Antrepriza de Constructii Lirtrac, o firma detinuta 100% de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, si este impreunat cu oameni de afaceri din spatiul ex-sovietic, legati la randul lor de serviciile secrete rusesti.

SEMNAL DE LA CITITORI
Dezvaluirile Jurnalului National in legatura cu fosta Expo-Flora nu li s-au parut minore nici cititorilor nostri. Am primit la redactie mai multe scrisori si e-mail-uri in care ni se comunica fie cum se fumeaza si se bea in "cofetaria pentru copii si batrani", asa cum se straduia sa o descrie dl Cirstea, fie zvonuri despre alte personaje care s-ar fi plimbat prin parc si l-ar fi agatat pe directorul ALPAB pentru a face afaceri impreuna. Oamenii regreta insa si efectele aparitiei acestei cafenele asupra spatiului verde: "Am asistat neputincioasa la moartea batranului stejar din spatele Expo-Flora. Ce spune garda de mediu? Cine plateste moartea falnicului stejar?", ne-a scris I.S. din Sectorul 1 al Capitalei, care ne pune la dispozitie si o fotografie facuta cu prilejul Sommet-ului Francofoniei. Jurnalul National a intrebat municipalitatea despre taierea acestui copac foarte batran, despre care are informatii ca ar fi fost monument istoric, si inca mai asteapta un raspuns.

×