x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii europeni de pe tronsonul Autostrăzii Timişoara – Lugoj se vor muta pe alt proiect

Banii europeni de pe tronsonul Autostrăzii Timişoara – Lugoj se vor muta pe alt proiect

de Iulia Barbu    |    04 Noi 2011   •   12:19
Banii europeni de pe tronsonul Autostrăzii Timişoara – Lugoj se vor muta pe alt proiect

Finantarea europeana pentru constructia unui tronson din autostrada Timisoara-Lugoj nu va fi pierduta. Banii vor fi alocati pentru alte proiecte in situatia in care Comisia Europeana retrage sumele pentru autostrada, a declarat, astazi, ministrul Transporturilor Anca Boagiu. "Banii nu se pierd in cazul in care Comisia Europeana va decide sa retraga finantarea. Ei vor fi realocati pe alte proiecte de pe Coridorul IV. Daca pierdem finantarea, constructia va fi realizata de la bugetul de stat, asa ca cei care au luat aceasta decizie sper sa si plateasca", a spus ministrul Transporturilor.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca a primit miercuri o scrisoare din partea CE prin care Comisia informeaza ca nu va mai finanta din bani europeni un proiect privind constructia unui tronson de autostrada de Corodorul IV pan-european deoarece castigatorul licitatiei a fost desemnat de catre o instanta judecatoreasca. Este vorba despre lotul doi al autostrazii Timisoara-Lugoj. In urma licitatiei din primavara, castigatorul desemnat a fost o asociere italiana, liderul fiind Tirrena Scavi. Licitatia a fost contestata de asocierea Tehnologica Radion. Curtea de Apel Bucuresti a obligat CNADNR sa reevalueze oferta asocierii condusa de Tehnologica Radion. In aceste situatii, CE a anuntat ca nu mai finanteaza lucrarea.

In principiu, atunci cand in urma unei licitatii se desemneaza un castigator, acesta trebuie sa respecte regulile impuse de cerintele europene. Pe de alta parte, instantele de judecata au, se pare, cu totul alte reguli. Astazi, Boagiu a mentionat ca licitatia pentru atribuirea contractului nu va fi reluata. Ministrul Transporturilor a adaugat ca va continua discutiile cu Comisia Europeana pentru a rezolva problema si a mentionat ca primul lot al licitatiei nu va fi afectat. "Nu am adjudecat contractul, tocmai pentru ca am asteptat decizia instantei, care si pe noi ne-a surprins, pentru ca este pripita", a mai spus Boagiu.

In acest moment, Singurul tronson de autostrada de pe Coridorul IV care are probleme cu finantarea este Autostrada Timisoara - Lugoj. Comisia Europeana a emis in septembrie deciziile prin care au fost aprobate finantarile pentru constructia autostrazilor Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu de pe Coridorul IV pan-european. Contributia din fonduri europene nerambursabile pentru cele doua obiective este de 724 milioane euro pentru perioada 2011- 2013.

×