x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii, in sase luni

Banii, in sase luni

de Adrian Mihai    |    Florina Zainescu    |    22 Dec 2005   •   00:00
Banii, in sase luni

Oficialii Erste Bank au semnat ieri la Palatul Victoria contractul de privatizare a BCR. Banii platiti pentru actiunile BCR vor intra in tara in urmatoarele sase luni, iar banca va fi listata la bursa in urmatorii trei ani.

Erste Bank a devenit de ieri proprietarul Bancii Comerciale Romane. Tranzactia, in valoare de 3,75 miliarde de euro este cea mai mare din istoria privatizarilor romanesti si a starnit reactii pozitive atat in tara, cat si in strainatate. Cele 2,2 miliarde de euro pe care statul le va incasa din privatizarea BCR vor fi folosite pentru investitii in infrastructura rutiera, sanitara si in cea de invatamant si cercetare. "Am decis crearea Fondului de Dezvoltare a Infrastructurii in care acesti bani se vor duce", a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. El a mai precizat ca o parte din acesti bani va fi folosita pentru inceperea lucrarilor la Coridorul IV Paneuropean.

BANII. Plata pentru BCR ar putea fi prelungita la sase luni, a declarat primarul Capitalei, Adriean Videanu, membru in comisia de privatizare. "Erste Bank va plati banii pentru preluarea pachetului majoritar de la BCR dupa ce se va decide daca acoperirea debitelor de la fosta Bancorex reprezinta ajutor de stat, proces care poate dura pana la sase luni", a spus Adriean Videanu. BCR a fuzionat prin absorbtie cu Bancorex in anul 1999, iar statul a preluat obligatiile Bancorex, cea mai mare banca la acea data.Austriecii au obligatia sa listeze BCR la bursa in trei ani, a mai spus Videanu.

AFACERE
"Preluarea BCR de catre Erste ii va permite acesteia din urma sa isi mareasca puterea de raspuns in lupta cu concurentii sai directi Raiffeisen si Bank Austria Creditanstalt, dar va face ca lupta pentru CEC sa devina mai putin apriga"
Ionut Balan
analist economic
PERICOL
"E o zi trista. Marcheaza scoaterea definitiva a capitalului romanesc din sistemul bancar. De sisteme bancare fara capital autohton eu nu am mai auzit. Oamenii de afaceri vor vedea ce inseamna aceasta"
Ilie Serbanescu
analist economic

RAMANE ACELASI NUME
Nicolae Danila (foto), presedintele BCR, spune ca aceasta privatizare va da valoare bancii. "Prin aceasta miscare, Romania poate sa devina un loc de pornire si de dezvoltare a afacerilor nu numai pentru Romania, ci si pentru intreaga regiune", a declarat Danila. El a adaugat ca Erste Bank ar putea pastra numele de BCR, asa cum a facut si in cazul altor banci pe care le-a mai cumparat in regiune, mai ales ca acest nume aduce un plus de valoare. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: observator