x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bărăscu (Sanitas) despre greva din Sănătate: Nu dăm la o parte sistemul medical şi de îngrijire, asigurăm urgenţele

Bărăscu (Sanitas) despre greva din Sănătate: Nu dăm la o parte sistemul medical şi de îngrijire, asigurăm urgenţele

07 Mai 2018   •   10:30
Bărăscu (Sanitas) despre greva din Sănătate: Nu dăm la o parte sistemul medical şi de îngrijire, asigurăm urgenţele

Greva de avertisment a sindicaliştilor din Sănătate, care a început luni dimineaţa la ora 09:00, ar putea întârzia anumite aspecte ale activităţii medicale, însă nu dăm la o parte sistemul medical şi de îngrijire, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, la Digi24.

"Deocamdată ne organizăm, colegii coboară de pe secţii, trebuie asigurată acea treime, colegii care asigură urgenţele, pentru că aici (Spitalul de urgenţă Floreasca, n.r.), la fiecare minut apare câte o maşină pentru urgente. Nu dăm de o parte sistemul medical şi de îngrijire, bolnavii sunt primiţi la fel, poate mai bine, numai că există această posibilitate de a întârzia anumite lucruri pentru că numai o treime dintre noi vom asigura cadrul necesar desfăşurării activităţii medicale", a afirmat Bărăscu, în faţa Spitalului Floreasca.

El a arătat totodată că marţi sindicaliştii din Sănătate se vor întâlni cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi cu cel al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, iar lucrurile pot fi rezolvate astfel încât să poată fi evitată greva generală programată pentru vineri, 11 mai 2018.

"Greva generală este un deziderat final al oricăror mişcări sindicale. Ar fi şi culmea să se întâmple lucrul ăsta pentru că problemele se pot rezolva şi altfel. Nu este nevoie de sume uriaşe, să vină cineva şi să spună că s-ar plăti nu ştiu cât, că s-ar strica tot ce s-a întâmplat până acum. Se pare că la întâlnirea de mâine cu doamnele, pentru că este vorba despre doamna premier şi miniştrii Muncii şi Sănătăţii, va fi altă atitudine din punct de vedere a ceea ce facem noi acum", a mai spus şeful Sanitas.

Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Sanitas au intrat luni dimineaţa în grevă de avertisment, între orele 9:00 şi 11:00, timp în care doar o treime dintre angajaţi îşi vor continua activitatea. Federaţia Sanitas a anunţat vineri că a strâns peste 50.000 de semnături, fiind astfel îndeplinite condiţiile legale pentru declanşarea grevei atât în sistemul de sănătate, cât şi în cel de asistenţă socială.

Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Vineri dimineaţa, membrii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară'' au anunţat că vor participa la protestele legale programate în următoarea perioadă în sectorul sanitar.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, remis AGERPRES, luni, 7 mai, Federaţia "Solidaritatea Sanitară'' va organiza, timp de două ore, o "grevă românească'' de avertisment, concretizată prin pichetarea spitalelor cu oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, şi greva japoneză din partea salariaţilor aflaţi la serviciu. Prin această formă de protest reprezentanţii sindicali susţin revendicări aşa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunţată de Federaţia Sanitas.

Sindicaliştii din sănătate au organizat joi, 26 aprilie, un miting în faţa Guvernului la care au participat aproximativ 10.000 de persoane.

În data de 2 mai, aceştia s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, însă au anunţat că menţin calendarul protestelor. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Leonard Bărăscu greva sistem sanitar