x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu a retrimis Parlamentului legea privind stimulentele bugetarilor

Băsescu a retrimis Parlamentului legea privind stimulentele bugetarilor

de Carmen Vintila    |    10 Noi 2010   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a trimis miercuri înapoi la Parlament, pentru reexaminare, legea privind aprobarea OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor cate-gorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar.



Preşedintele consideră că legea creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare. În cererea trimisă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şeful statului consideră că existenţa unor fonduri prevăzute în textul legii, reglementate de articolul 227 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, alimentate prin reţinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natură a produce dezechilibre şi inechităţi în colectarea şi distribuirea fondurilor bugetare.

OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor a fost aprobată de Camera Deputaţilor la 19 octombrie. Deputaţii din Comisia de comuncă au introdus la propunerea PDL un amendament care prevede că "pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul OUG 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale, respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".

Votul în Cameră a fost influenţat de protestul celor 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor care ceruseră acordarea stimulentelor. Decizia preşedintelui de a retrimite ordonanţa privind stimulentele înapoi în Parlament va da startul unor noi proteste ale bugetarilor. Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici consideră că gestul şefului statului nu este corect, anunţând că vor avea loc proteste în urma acestei decizii. La rândul său, Guvernul a anunţat că stimulentele financiare vor fi acordate, pe baza performanţei, până la sfârşitul anului, după care va fi aplicată legea salarizării unitare.

×
Subiecte în articol: observator