x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Băsescu ar putea scăpa cu ajutorul lui Orban”, crede un cotidian ungar

"Băsescu ar putea scăpa cu ajutorul lui Orban”, crede un cotidian ungar

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    29 Iul 2012   •   21:00
"Băsescu ar putea scăpa cu ajutorul lui Orban”, crede un cotidian ungar

Romanii au votat fara entuziasm duminica in cadrul referendumului privind destituirea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, ceruta de majoritatea de centru-stanga, slaba prezenta de la birourile de vot lasand sa se intrevada o posibila invalidare a rezultatului, comenteaza agentia France Presse.

Deznodamantul acestei consultari populare va fi tinut sub observatie de Uniunea Europeana, care a criticat in iulie metodele deloc ortodoxe folosite de Uniunea Social-Liberala (USL) a premierului Victor Ponta pentru a facilita destituirea presedintelui, adauga France Presse.

"Soarta lui Basescu depinde de rata de participare, caci referendumul nu va fi validat decat daca jumatate dintre alegatori participa la scrutin, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale. La ora 17:00 locala, cu sase ore inaintea inchiderii birourilor de vot, rata de participare se ridica la 26,89%, una dintre cele mai slabe inregistrate la aceeasi ora la scrutinele precedente', scrie AFP. "Intrebat in legatura cu aceste cifre, premierul Ponta a dat asigurari ca participarea a fost buna, daca excludem cele trei milioane de romani care traiesc in strainatate si cele doua milioane de unguri care au urmat apelul premierului ungar Viktor Orban de a nu vota', precizeaza AFP.

De altfel, si agentia ungara de presa MTI preia declaratia premierului Ponta referitoare la amestecul lui Orban intr-o chestiune de politica interna romaneasca. MTI reaminteste, in acest context, ca Orban a declarat sambata, cu o zi inaintea referendumului, in cadrul unei scoli de la vara la Baile Tusnad, ca o decizie corecta ar fi neluarea vreunei decizii: "Le urez romanilor, dar si (etnicilor) maghiari care traiesc aici, sa ia decizia corecta, asa cum ar fi sa nu ia nicio decizie".

Site-ul hvg.hu si MTI au anuntat imediat dupa inchiderea urnelor rezultatul neconcludent si paradoxal de la referendum: "Prezenta la vot la referendumul din Romania este aproape de 50%. Peste 80% au votat pentru destituirea lui Traian Basescu', noteaza acestea.

Cotidianul ungar Nepszabadsag scrie ca "soarta presedintelui suspendat este pe muchie de cutit. Basescu ar putea scapa cu ajutorul lui Viktor Orban. Pana la ora 21:00 au votat 44,01% dintre romani. Daca Basescu se intoarce la Cotroveni, in ciua unui vot mare de blam, situatia in Romania ar putea ramane tensionata'.

Cotidianul Magyar Hirlap credea a sti imediat dupa inchiderea urnelor ca "dupa toate semnalele, Basescu va ramane presedinte. Pragul de 50% nu va fi atins'.

"Uniunea Europeana a urmarit cu atentie referendumul din Romania', noteaza Europe Online Magazine, Le Monde, ABC, El Pais, ASCA, Express, Izvestia, Svoboda si alte publicatii. Iar cotidianul francez Le Figaro aduce un plus: "Niciodata Romania postcomunista nu a mai traversat o criza politica atat de grava'.

"Comisia Europeana nu a folosit manusi. Ultimul sau raport referitor la Romania, publicat la 18 iulie, este coplesitor. Intreaga clasa politica este invitata sa dea dovada de angajare in favoarea democratiei. Noul premier, Victor Ponta, care a crezut, in ultimele saptamani, ca poate schimba regulile jocului constitutional pentru a se debarasa mai usor de seful statului, este somat sa rectifice tirul. Si daca institutia bruxelleza este asa de severa, este pentru ca tara este cufundata intr-o criza politica serioasa, care a scos in evidenta dificultatea liderilor romani de a accepta pluralismul', scrie si publicatia franceza L'Express.

Daca France Presse vede o participare slaba la vot, agentia de presa germana DPA vede, din contra, o rata ridicata de prezenta la vot. Si compara prezenta la urne de la referendumul din 2012, cu noua ore inaintea inchderii urnelor (21,37%), cu prezenta de la referendumul anterior, la care s-a jucat tot soarta lui Basescu, in 2007: 18,84% prezenta la urne la aceeasi ora.

O pata de culoare printre comentariile presei straine o aduce postul german ARD, care noteaza, pe site-ul sau, elementul-surpriza al votului de duminica din Romania, si anume fotomodelele aduse in costume de baie de catre primarul Constantei, Radu Mazare, pentru a vota in cadrul referendumului. "Un vot printre bikini si slipi', titreaza ARD relatarea despre referendumul din Romania.

Potrivit 20minutes.fr, "criza politica din Romania ingrijoreaza partenerii europeni ai Bucurestiului, cu Comisia Europeana in frunte, foarte critica la adresa metodelor Guvernului Ponta utilizate contra lui Basescu. Criza a amanat, de asemenea, acordul in vederea obtinerii unui ajutor financiar de cinci miliarde de euro in negociere cu Fondul Monetar International', comenteaza 20minutes.fr.

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a anuntat: "Se pare ca a esuat referendumul. Prezenta la vot se pare ca nu a fost suficienta pentru a valida referendumul. Basescu s-a proclamat castigatorul referendumului, in ciuda celor peste 80% de voturi impotriva sa'. FAZ citeaza si declaratia lui Basescu, potrivit caruia "romanii au votat impotriva loviturii de stat'.

"Turbulentele politice au stirbit credibilitatea Romaniei, SUA si UE', adauga si The Washington Post, The Washington Times, The Guardian, Irish Times. "UE a inteles corect si a actionat impecabil', crede The Telegraph. "Dar acum exista temeri ca UE, imbatata de succes, va incerca sa instituie o procedura formala pentru a lua masuri impotriva unui stat membru considerat a se comporta necorespunzator si aceasta ar fi o greseala: orice procedura de acest fel ar deveni curand politizata si ar fi intoarsa impotriva guvernelor nepopulare sau eurosceptice", atrage atentia The Telegraph.

"Invalidarea referendumului "ar putea fi deznodamantul cel mai nefericit, putand atrage dupa sine o devalorizare continua a monedei nationale, si am putea asista la o campanie politica acerba inaintea alegerilor din noiembrie', avertiza Businessweek.

Oricum vor cadea zarurile dupa referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, analistii Bank of America nu vad cu ochi prea buni viitorul Romaniei, arata The Money Channel. Pe de-o parte, rezultatul votului este incert din cauza pragului de validare de 50% plus 1 dintre romanii cu drept de vot, afirma expertii straini. "Daca va esua, lupta pentru putere dintre principalele partide politice va continua; daca va trece, alegerile parlamentare viitoare si diferendele ideologice din cadrul USL ar putea sa nasca incertitudini pe latura politicilor," avertizeaza expertii Bank of America.

Austriecii de la Der Standard spun ca "dupa referendum, justitia va ramane tema principala de preocupare in Romania', reamintind ca romanii au votat la 40 de grade Celsius si inca dinaintea inceperii votului opozitia a clamat falsificarea acestuia. "Unii se intreaba chiar in legatura cu legitimitatea votului: de exemplu in legatura cu numarul real de votanti. Oficial, in Romania este valabil inca vechiul recensamant, care are in scripte 22 de milioane de locuitori, pe cand in realitate populatia este de circa 19 milioane de cetateni', scrie Der Standard, cu referire la dificultatea atingerii pragului de 50%+1 pentru validarea rezultatelor votului la referendum. (deak.istvan@jurnalul.ro / marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×