Cristian Stefan Ionescu (foto) profesor doctor in Drept constitutional in cadrul uneia dintre cele mai renumite facultati de Drept din tara explica pentru Lumeajustitiei.ro de ce presedintele Traian Basescu nu poate refuza propunerea USL pentru functia de premier.
Argumentele oferite de profesorul Ionescu, pe baza unor articole din Constitutia Romaniei, arata ca rolul lui Traian Basescu in numirea unui viitor premier este unul formal si strict protocolar. Un rol substantial il are insa Parlamentul datorita componentei parlamentare a regimului politic semiprezidential.
Astfel, in aproximativ o luna, mai exact dupa alegerile din 9 decembrie, mandatul Cabinetului Ponta se va incheia, iar partidul sau alianta care va detine viitoarea majoritate parlamentara va avea rolul de a alege viitorul sef de Guvern. In ultimele luni, s-a tot discutat despre posibilitatea ca Uniunea Social Liberala (USL) sa obtina majoritate in Parlament, iar presedintele PSD, Victor Ponta, actual premier, sa fie propus pentru ocuparea acestei functii in urmatorii 4 ani. Inca de la infiintarea aliantei USL presedintele Traian Basescu a precizat ca in cazul in care cele trei partide membre ale Uniunii, PSD, PNL si PC sub egida USL vor castiga alegerile generale obtinand astfel majoritate in Parlament, nu va accepta propunerea ca USL sa numeasca premierul, motivand ca nu este partid majoritar, ci alianta.
Cu toate acestea, conform art. 85 din Constitutie, presedintele Romaniei este obligat sa colaboreze cu Parlamentul in ceea ce priveste numirea Guvernului, ambele autoritati publice avand rolul lor constitutional in derularea procedurilor de numire a Guvernului.
Articolul complet pe www.luju.ro.