x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu despre redeschiderea dosarului privind răpirea jurnaliştilor: Procurorul general face un joc politic

Băsescu despre redeschiderea dosarului privind răpirea jurnaliştilor: Procurorul general face un joc politic

30 Oct 2015   •   16:20
Băsescu despre redeschiderea dosarului privind răpirea jurnaliştilor: Procurorul general face un joc politic
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, vineri, că pentru el este de neconceput cum un procuror general şi un judecător pot accepta ideea că şi-ar fi însuşit vreun ban din operaţiunea de salvare a ziariştilor români răpiţi în Irak şi a susţinut că şeful Parchetului face "un joc politic" în cazul său.

Potrivit lui Băsescu, dovada în acest sens este faptul că nu s-a dorit începerea urmăririi penale in rem în dosarul în care Judecătoria Sector 5 a decis redeschiderea urmăririi penale împotriva sa pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

"Nu mi se pare normal ca în spaţiul public, înainte de a face o minimă verificare, să redeschidă un dosar legat de fraude făcute cu ocazia răpirii unor ziarişti în Irak. Pentru mine este de neconceput cum un procuror general şi un judecător pot accepta ideea că şeful statului român şi-ar fi însuşit bani din operaţiunea de salvare a ziariştilor. Asta arată un nivel moral extrem de scăzut la care au ajuns cei care lansează suspiciunile în spaţiul public în mod oficial", a declarat Traian Băsescu, la sediul Mişcării Populare (MP).

El a adăugat totodată că nu ar fi putut concepe să ia vreun ban din suma destinată salvării ziariştilor răpiţi. "Niciodată n-aş fi putut concepe ca un cent din banii destinaţi salvării ziariştilor sau din operaţiunea din Irak să fie însuşiţi de mine. Este exclusă o asemenea posibilitate, cu atât mai mult cu cât în această operaţiune nu s-au vehiculat bani. Este pentru mine, dacă vreţi, o mare dezamăgire faptul că un procuror general al republicii a putut să pună sub semnul întrebării această realitate. Probabil, toţi gândesc la nivelul moral pe care-l au. Şi iată că procurorul general al României a crezut că preşedintele României ar putea să facă o afacere din salvarea unor cetăţeni români. Ăsta e nivelul moral", a declarat preşedintele MP.

Băsescu a completat că procurorul general ar fi trebuit să constate dacă existe probe în acest caz. "Urmărirea in rem nu-l oprea nimeni să o facă, însă este evident că domnul procuror general face un joc politic. (...) În mod categoric, în opinia mea, având în vedere gravitatea solicitării, ar fi trebuit făcută o urmărire penală in rem să vadă dacă există măcar urme care să ducă la o asemenea concluzie", a spus fostul şef al statului.

El nu a dorit să comenteze despre cine ar putea fi în spatele jocului politic pe care l-ar face procurorul general în acest caz, adăugând, însă, că este clar că şeful Parchetului General a generat "o hăituire politică" la adresa lui "prin numărul mare de dosare a căror redeschidere a cerut-o, inclusiv în cele în care erau date soluţii de către Parchetul General".

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

De asemenea, instanţa a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale faţă de Vasile Blaga.

Acest dosar a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu şi pe preşedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005. AGERPRES

×