x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Este exclusă întreruperea energiei electrice pentru populaţie. Guvernul va decide dacă sistează sau nu exporturile

Băsescu: Este exclusă întreruperea energiei electrice pentru populaţie. Guvernul va decide dacă sistează sau nu exporturile

13 Feb 2012   •   12:04
Băsescu: Este exclusă întreruperea energiei electrice pentru populaţie. Guvernul va decide dacă sistează sau nu exporturile

UPDATE 16:20 - Traian Basescu a declarat, in aceasta dupa-amiaza, ca nu exista niciun pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica. "Nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica. Daca in mod exceptional s-ar intampla vreo avarie la grupurile mari de la termocentrale, s-ar proceda conform unui plan dinainte stabilit de intrerupere a agentilor economici. Deci, este exclusa intreruperea energiei electrice pentru populatie. Mai mult decat atat, va pot informa ca Romania exporta in medie 500 megawati pe ora si probabil in perioada imediat urmatoare, prin hotarare de guvern, se va stabili sistarea oricarui export pana la venirea consumurilor in parametri normali", a declarat Basescu.

Operatorul national de energie Transelectrica a anuntat ca din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu exista destule resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export.

Deficitul de energie este cauzat de seceta prelungita, temperaturile foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, pacura si gaze naturale.

De asemenea, compania informeaza ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului National Energetic si drept urmare va fi necesara reducerea exporturilor.

"In aceste conditii, CNTEE Transelectrica SA este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale, definirea situatiilor de urgenta pentru care CN Transelectrica SA poate restrictiona dreptul participantilor de a utiliza capacitatea de interconexiune castigati in cazul licitatiilor si modificarea operativa a graficelor de schimb notificate", se arata in comunicatul Transelectrica.

Conform aceleiasi surse, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotarare privind limitarea sau sistarea exporturilor de energie in perioada 16 februarie-15 martie. Proiectul mai prevede limitarea consumului de energie la nivel national.

Romania a exportat anul trecut o cantitate de energie electrica de 2,457 miliarde KWh, in scadere cu 584 milioane KWh, respectiv cu 19,2% fata de 2010.

×