Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că în Justiţie are loc o grevă pentru că magistraţii nu îşi fac treaba, ceea ce este împotriva legii, iar Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate.
Băsescu a spus că faptul că în instanţe nu există activitate înseamnă, de fapt, grevă. El le-a spus magistraţilor din CSM că, deşi unora dintre aceştia le este chiar teamă să rostească cuvântul, este vorba de grevă.În opinia şefului statului, faptul că în instanţe nu are loc procesul de judecare este împotriva legii. El a făcut apel la magistraţi să-şi reia activitatea, informează Mediafax.
Băsescu a precizat că este foarte important ca, în urma şedinţei de joi a CSM, să se dea un semnal clar pentru reluarea imediată a activităţilor curente în instanţe, astfel încât procesele să nu mai fie amânate.
Preşedintele a spus că îi este greu să folosească cuvântul "grevă" vizavi de ceea ce se întâmplă în Justiţie în prezent, pentru că legea nu permite magistraţilor să facă grevă.
Schimb de replici Băsescu - PivniceruÎn cadrul şedinţei, Mona Pivniceru l-a acuzat pe şeful statului că dă semnale care pot fi catalogate drept interferenţe în justiţie. Preşedintele AMR a spus că prin atitudinile şi declaraţiile sale, Traian Băsescu dă semnale că intervine în actul de justiţie şi, în aceste condiţii, publicul se poate întreba dacă în România mai există independenţa justiţiei.
Pivniceru a arătat că statul nu îşi execută obligaţiile faţă de magistraţi, "preşedintele îi face corupţi, alţii, idioţi", şi că astfel nu poate exista normalitate în sistem.
Preşedintele Traian Băsescu a replicat că magistaţii trebuie să reia activitatea, iar legea pe teritoriul României trebuie respectată.
"S-a discutat la Cotroceni cu CSM, s-au găsit soluţii de finanţare a justiţiei odată cu rectificarea bugetară. Orice altă condiţionare nu e decât un fel de demonstraţie. Am mai spus, şi repet, independenţa justiţiei nu e independenţă faţă de lege", a spus Băsescu.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, înaintea şedinţei CSM, că prin proiectul Legii unice de salarizare şi rectificarea bugetară s-a realizat o bază suficientă pentru oprirea protestelor magistraţilor, care afectează interesele şi drepturile cetăţenilor.
La şedinţa CSM se discută şi despre preluarea conducerii instanţei supreme de către Lidia Bărbulescu.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Nicolae Popa, care a împlinit 70 de ani la 1 septembrie, ceea ce atrage vacantarea postului, propune Consiliului Superior al Magistraturii ca vicepreşedintele Lidia Bărbulescu să preia conducerea.