Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ, care se desfăşoară la Ankara, că România nu este o ţară ideală, dar că statul român depune eforturi pentru a scăpa de "birocraţia coruptă".
"România nu este o ţară ideală şi dumneavoastră ştiţi acest lucru şi trebuie să recunoaştem că încă avem un nivel ridicat de birocraţie, încă sunteţi nevoiţi, uneori, să staţi în faţa unui aviz pe care un funcţionar sau altul îl întârzie, dar vreau să vă asigur că statul român depune eforturi pentru a scăpa de acest tip de birocraţie coruptă care de multe ori creează neplăceri oamenilor de afaceri. Nu consideraţi că acest fenomen este unul care se va perpetua şi probabil aţi observat, cei care lucraţi în România, eficienţa în creştere a structurilor care apără interesul public, eficienţa în creştere a sistemului judiciar din România", a spus Băsescu, potrivit Agerpres.
El i-a invitat pe oamenii de afaceri din Turcia să investească în România.
"Credeţi în România, puteţi să credeţi pentru că este o ţară care are nevoie acută de investiţii pentru a reduce decalajul între ea şi vechile state membre ale UE, ceea ce înseamnă că în România se poate investi având o viziune pe termen lung", a afirmat şeful statului.
Traian Băsescu a menţionat că în 2011 s-a fixat obiectivul ca schimburile comerciale bilaterale să atingă 10 miliarde de dolari, precizând că deja s-a înregistrat o creştere de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce arată că în următorii doi-trei-patru ani acest obiectiv se va atinge.
El a subliniat că România a trecut prin criza economică din 2008 - 2009, dar a adăugat că ţara noastră s-a întărit mult mai repede decât alte state ale UE cu pretenţii.
"Şi-a revenit mult mai repede că la momentul potrivit a avut un Guvern mai curajos care a acţionat ferm şi a făcut reluarea creşterii economice cu măsuri", a spus Băsescu, menţionând că este al patrulea an de creştere economică, estimată a fi de 3-4% în 2014.
El a punctat că rezultatele măsurilor sunt "o ţară stabilizată din punct de vedere economic, cu un deficit bugetar de 2,5%, care şi-a echilibrat deficitul de cont curent în această perioadă ajungând la circa 1%, o ţară cu o rezervă naţională de circa 35 de miliarde de euro".
Traian Băsescu a MAI SPUS că investiţiile sunt necesare în România, motiv pentru care guvernele au luat măsuri de stimulare a investitorilor străini, precum ajutorul de stat şi susţinerea unei părţi a salariilor angajaţilor pentru cei care creează noi locuri de muncă.