x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful delegaţiei FMI, la întânirea cu Traian Băsescu: Creşterea economiei româneşti va rămâne modestă în 2013

Şeful delegaţiei FMI, la întânirea cu Traian Băsescu: Creşterea economiei româneşti va rămâne modestă în 2013

08 Noi 2012   •   11:13
 Şeful delegaţiei FMI, la întânirea cu Traian Băsescu: Creşterea economiei româneşti va rămâne modestă în 2013
Sursa foto: MIHAI BARBU/EPA

Preşedintele Traian Băsescu discută, la această oră, cu delegaţia FMI condusă de Erik de Vrijer. Reprezentanţii Fondului se află în aceaste zile la Bucureşti, pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale. Vizita se va încheia pe 14 noiembrie.

Reprezentanţii FMI s-au întâlnit în această dimineaţă şi cu oficialii Băncii Naţionale, iar ziua se va încheia cu o vizită la Ministerul Economiei şi la Ministerul de Finanţe.

"Creşterea economiei româneşti va rămâne modestă în 2013", a spus Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, în debutul discuţiei.

"Pe baza discuţiilor pe care le-am avut, sperăm ca atunci când ne vom întoarce anul viitor să putem discuta progresele făcute", a continuat Erik de Vrijer.

El a precizat că acest lucru se întâmplă nu doar din cauza situaţiei din agricultură, ci şi pentru că există dificultăţi în privinţa utilizării fondurilor europene pentru investiţii. Oficialul FMI a subliniat că investiţiile reprezintă 'cheia' creşterii economice şi că o creştere modestă pentru România în 2013 este cauzată şi de întârzierile în reformele structurale.

"Dacă ne uităm la stabilizarea macroeconomică, credem că un efort foarte important a fost făcut pentru păstrarea bugetului sub control", a spus Erik de Vrijer, punctând că şi perspectivele în privinţa deficitului arată că acesta se va menţine sub 3%.

"Lucrurile pe acest an nu mai pot fi schimbate. Am trimis viziunea despre dezvoltarea economiei până în 2020. Reacţia Comisiei a fost neplăcută şi cred că împreună cu FMi şi Banca Mondială putem să face o strategie prin care să garantăm creşterea economică în România. "Suntem o ţară cu un nivel acceptabil al datoriilor. Problema este că nu am descoperit cheia garantării creşterii economice", a replicat Traian Băsescu.

Şeful statului le-a explicat experţilor FMI că o parte din responsabilitatea insuccesului în privatizările companiilor Petrom, Cuprumin sau Oltchim este a autorităţilor, iar o alta vizează neconectarea la realităţile pieţei.

"O să fac o ultimă remarcă cu privire la reformele structurale. N-am avut succes cu Petrom, cu Cuprumin, cu Oltchim. O parte din responsabilitate este a noastră, dar o altă parte importantă se referă la neconectarea cu realităţile pieţei", a spus Băsescu.

El a subliniat că trebuie acordată mai multă atenţie proceselor de privatizare.

Băsescu le-a mai spus experţilor internaţionali că nu s-au văzut la vizita lor din vară la Bucureşti deoarece se afla atunci "într-un garaj".

"Nu ne-am văzut de multă vreme. Am fost în vacanţă pe perioada verii, când aţi fost în vizită. Mă aflam într-un garaj", le-a spus Băsescu experţilor FMI, făcând referire la perioada în care a fost suspendat din funcţie.

Delegaţia comună FMI, BM şi CE a efectuat o misiune în România în luna august, când preşedintele Băsescu era suspendat din funcţie, iar Crin Antonescu era preşedinte interimar.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se află de marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.

Board-ul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

×