x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, la canonizarea Mitropolitului Şaguna: Nu pierd prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti

Băsescu, la canonizarea Mitropolitului Şaguna: Nu pierd prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti

29 Oct 2011   •   10:40
Băsescu, la canonizarea Mitropolitului Şaguna: Nu pierd prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti

Traian Basescu a sosit, in aceasta dimineata, la Catedrala Ortodoxa din Sibiu, unde participa la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna.

UPDATE 13:35 - Presedintele Romaniei a tinut un discurs la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna.

"Asa cum spunea Inalt Prea Sfintia Sa, participarea la o slujba de canonizare este un eveniment unic, irepetabil. Canonizarea mitropolitului Andrei Saguna este nu numai un semn de recunoastere a Bisericii Ortodoxe Romane, dar este, in acelasi timp, un moment in care un om care a participat la scrierea istoriei strabunilor nostri si a noastra devine Sfant. Ca orice patriot, a inteles ca, dincolo de batalia de zi cu zi pentru romanii si pentru Transilvania lui, scoala, educatia, cultura, sunt elementele de perenitate ale unui popor. Iar de la Saguna ne-au ramas scoli, raspandite in toata Transilvania. De la Andrei Saguna ne-a ramas societatea Astra, al carui presedinte a fost inca de la inceputuri, de la Andrei Saguna ne-a ramas gandirea ca unirea poporului roman se face prin cultura si prin educatie. Un astfel de inaintas al nostru devine astazi Sfant, iar eu nu voi pierde prilejul de a ma inchina in fata sfintelor fete bisericesti prezente aici si in fata Sfantului Andrei Saguna", a spus Basescu in mesajul sau.

La intrarea in catedrala, seful statului a fost intampinat de ministrul Economiei, Ion Ariton, liderul organizatiei judetene a PDL Sibiu, anunta Mediafax.

Liderul PSD, Victor Ponta si primarul Sibiului, Klaus Iohannis sunt prezenti, de asemenea, la eveniment.

Potrivit reprezentantilor Mitropoliei Ardealului, la slujba asista aproximativ 10.000 de persoane. Dupa Sfanta Litrughie, va incepe ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Saguna, care consta in citirea tomosului, ce va fi semnat de toti membrii Sfantului Sinod.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurentiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de vitel, care prevede ca "de acum pana in vecie" Mitropolitul Transilvaniei Andrei Saguna va fi cunoscut drept Sfantul Andrei Saguna si va fi pomenit in fiecare an in 30 noiembrie, odata cu Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei.

×