x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, la CNAS: A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici

Băsescu, la CNAS: A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici

20 Dec 2010   •   12:27
Băsescu, la CNAS: A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici
Sursa foto: Karina Knapek /Jurnalul national

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, de la sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde participă la evenimentul de lansare a versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat, că ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate.
Acesta a menţionat că sunt cazuri în care aceeaşi proteză costă 10 lei la un spital şi 100 de lei la un altul.

Şeful statului a apreciat că trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate, el referindu-se la spitalizare sau la procurarea de diverse elemente utilizate în ortopedie, chirurgia inimii şi alte specializări.

„Am constat costuri uriaşe la un spital din vestul ţării, faţă de unul din estul tarii”, a spus şeful statului, de la CNAS.

Mai mult decât atât, preşedintele a declarat că încă are neînţelegeri legat de faptul că unele programe naţionale utilizează cele mai scumpe medicamente, în condiţiile în care în Eurora nici măcar ţările bogate nu-şi permit aceasta.

"Nu mai putem funcţiona altfel. (...) A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici cum vrea", a opinat Băsescu, potrivit antena3.ro.

Şeful statului a adăugat că, deşi unora li se va părea cinică această abordare, el spune că cinică este abordarea cu cel mai scump medicament, pentru că în acest fel accesul la acel medicament este limitat de situaţia financiară a fiecăruia.

Guvernul ar cam trebui să dispară din CES

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la CNAS, că Guvernul "ar cam trebui să dispară" din Consiliul Economic şi Social şi că România are nevoie de noi legi ale sindicatelor şi patronatelor, în contextul necesităţii modificării legislaţiei muncii, respectiv a flexibilizării forţei de muncă.

"Obiectivul major al anului viitor este să intrăm consistent în legislaţia muncii. Dacă anul acesta am avut alte priorităţi, noul Cod al muncii pentru flexibilizarea forţei de muncă trebuie să devină o realitate. Avem nevoie de o nouă lege a sindicatelor, de o nouă lege a patronatelor, de o nouă lege şi un nou sistem de funcţionare al diverselor structuri care vizează munca şi piaţa muncii, inclusiv a faimosului Consiliu Economic şi Social, din care Guvernul ar cam trebui să dispară şi CES să rămână o zonă dedicată patronatelor, sindicatelor şi societăţii civile, alta decât sindicatele", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu: Băieţii ăştia, informaticienii, devin tot mai mult o avere pe care trebuie să o exploatăm

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că informaticienii sunt o avere şi că trebuie să fie exploataţi, preţuiţi şi utilizaţi, pentru că pot contribui la modernizarea României.

"Băieţii ăştia care ne par, aşa, oameni oarecare, dar care înţeleg ce se întâmplă cu sistemele informatice, devin tot mai mult o avere, pe care trebuie să o exploatăm, cu toată modestia pe care o au când îi vedem cum ne explică... Trebuie să le dăm atenţie, să-i preţuim şi să-i utilizăm, pentru că ne pot aduce servicii extraodinare chiar în modernizarea României. Aştept cu nerăbdare să vedem eficienţa acestui sistem. Aştept introducerea Cardului de sănătate la anul. Vreau să ştiţi că este fără posibilitate de extindere de termen. Vom constata că sistemul de sănătate, dincolo de medici, are nevoie şi de informaticieni şi de date de sinteză care să permită decizia", a declarat Traian Băsescu.

×