x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu mână-n mână cu autonomiştii şi revizioniştii maghiari

Băsescu mână-n mână cu autonomiştii şi revizioniştii maghiari

de Claudiu Sere    |    24 Oct 2008   •   00:00
Băsescu mână-n mână cu autonomiştii şi revizioniştii maghiari


Traian Băsescu şi preşedintele Ungariei,  Solyom Laszlo, s-au întâlnit joi seara, la Miercurea-Ciuc, cu ocazia manifestărilor prilejuite de împlinirea a 52 de ani de la Revoluţia pentru libertatea maghiarilor împotriva comunismului sovietic. Ceea ce s-a vrut a fi o comemorare a martirilor Revoluţiei maghiare din 1956 s-a transformat într-o manifestare în care, de la primarul Ciucului, Robert Raduly, preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, până la, cu „onor”, preşedintele României Traian Băsescu, s-a proslăvit ideea autonomiei zonelor cu locuitori maghiari majoritari..






Revizionism şi autonomie la cel mai înalt nivel

Prin alocuţiunea rostită, preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a repus pe tapet revizionismul maghiar şi ideea de autonomie a aşa zisului Ţinut Secuiesc. Declaraţii de tipul „Eu iubesc întraga patrie de odinioară ce a fost comună cândva (…) sau Ţinutul Secuiesc, ca şi regiunile locuite de meghiari din alte ţări, este protejat de către dreptul internaţional de schimbarea componenţei etnice, dar acest lucru nu este de ajuns. Este nevoie şi de putere economică, politică şi culturală”,  nu fac altceva decât să alimenteze cu ură relaţia româno-magiară din zonă.
Românii din Harghita sunt umiliţi din nou, de acestă dată chiar sub înaltul patronaj al lui Băsescu. Băsescu a demonstrat joi seară că este în stare de orice pentru a fi ovaţionat, că interesul lui este înaintea celui naţional. Băsescu a trecut meteoric peste afirmaţiile preşedintelui Ungariei cum că în Ţinutul Secuiesc este nevoie de putere economică, politică şi culturală a maghiarilor de aici.

Băsescu de acord cu autonomia

Noi românii am fi aşteptat ca Băsescu să taxeze această denumire de Ţinut Secuiesc, care după cunoştinţele noastre nu există ca unitate terirorial-administrativă. Cum la fel am fi dorit măcar să încerce să persifleze, chiar şi cu umorul său fad, afirmaţia omologului său „eu iubesc întreaga patrie de odinioară, ce ce a fost comună cândva.” În schimb, subliminal când a fost vorba de aotonomie Băsescu, pentru câteva aplauze, a dat de înţeles că este de acord cu autonomia maghiarilor şi chiar a reproşat actualului guvern că nu a făcut nimic în acest sens. „Toţi avem nevoie de libertatea de a ne lua deciziile la nivelul comunităţii noastre. Iar, din acest punct de vedere, voi considera că un obiectiv major al guvernului următor este să facă ceea ce nu a făcut, din acest punct de vedere, actualul guvern”, a cuvântat spre final Băsescu.
Trebuie să amintim că mai la fiecare vizită a lui Băsescu în Ţinutul Secuiesc, se lasă cu câte o gafă. În urmă cu câteva luni acesta afirma de vila de protocol din staţiunea Covasna că limba română este limbă străină în Harghita şi Covasna.

La „moaştele” graniţei Ungariei Mari

Vizita  lui Solyom se va încheia duminică după ce acesta va merge în localitatea Ghimeş Făget unde se va „închina la la moaştele” vechii graniţi a Ungariei Mari.
Şi uite aşa, în timp ce în România comunitatea maghiară este susţinută în a comemora evenimentele istorice importante, ba mai mult poate omagia opera criminalului de război Was Albert, în Ungaria, la Gyula, se împiedică ridicarea statuii mitropolitului român Andrei Şaguna.


×
Subiecte în articol: basescu romania