x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: “Nu se poate trece peste un referendum validat”

Băsescu: “Nu se poate trece peste un referendum validat”

16 Iun 2013   •   17:21
Băsescu: “Nu se poate trece peste un referendum validat”

Traian Băsescu a declarat, în cadrul emisiunii “După 20 de ani”, că doreşte un nou referendum pentru că orice “politician responsabil trebuie să arate că nu se poate trece peste un referendum validat”.

“Principalul obiectiv al oricărui politican responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum validat. Eu cred că, în momentul de faţă, uitându-ne la ce se întâmplă în lumea asta, constatăm cheltuieli foarte mari, inclusiv cu funcţionarea statelor greoaie. Cred că vor câştiga în viitor acele ţări care îşi vor simplica statul, vor avea energie ieftină şi vor investi mai mult în sănătate şi educaţie. Eu nu vreau să mi se reproşeze faptul că nu am utilizat toate pârghiile pentru realizarea acelui referendum. În cazul în care Constituţia nu va reflecta referendumul din 2009, eu voi declanşa un nou referendum şi îmi asum riscul unui eşec”, a declarat Băsescu.

Despre regionalize, preşedintele a spus că politicienii trebuie să aibă mare grijă cu reforma în privinţa înfiinţării parlamentelor regionale şi a autonomiei preşedinţilor de regiuni, ce ţin de statul federal şi încalcă prevederea constituţională privind caracterul unitar al statului.

“Eu, aici, vin cu o precizare, care poate va surprinde. În primul rând, trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Şi să plecăm de la definiţia statului român: stat unitar! Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali cu o autonomie largă, statul se transformă în stat federal. Deci, mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceţi cu regionalizarea, că România este stat unitar”, a afirmat Băsescu, duminică, la emisiunea “După 20 de ani” de la Pro TV.

Totodată, el a precizat că a auzit pe “un domn de la UNPR” care explica cum Camera superioară a Parlamentului va fi destinată reprezentanţilor regiunilor, idee care merge în acelaşi sens al încălcării prevederii constituţionale privind caracterul unitar al statului.

×
Subiecte în articol: referendum traian basescu