x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Povestea care apare în presă, cu revenirea economiei, nu este reală

Băsescu: Povestea care apare în presă, cu revenirea economiei, nu este reală

30 Oct 2010   •   00:00
Băsescu: Povestea care apare în presă, cu revenirea economiei, nu este reală

Riscul ca economia să intre din nou în derapaj este mare. Semnalul vine chiar de la Traian Băsescu, iar declaraţia a fost făcută în această dimineaţă, la întâlnirea pe care şeful statului a avut-o cu delegaţia FMI, la Cotroceni. Băsescu a precizat că previziunile încurajatoare apărute în presă legate de economie nu reprezintă realitatea.

UPDATE: La începutul întâlnirii, şeful statului a dat mâna cu membrii delegaţiei FMI, după care toţi oficialii prezenţi s-au aşezat. "Ce o fi aşa de interes pentru voi? Ce-i atâta presă?", i-a întrebat preşedintele pe jurnaliştii şi operatorii prezenţi. "Aţi reuşit să treziţi interesul jurnaliştilor pentru aceste discuţii", a spus apoi preşedintele, râzând, adresându-se membrilor delegaţiei FMI.



"Povestea care apare în presă, cu revenirea economiei, de fapt informaţiile încă nu sunt reale. Încă sunt probleme şi vor mai fi în următorii ani", a spus Băsescu, la începutul întâlnirii, menţionând că riscul ca economiile să reintre în criză este încă "aproape de noi toţi".

De la Ministerul Economiei lucrurile se văd altfel însă. Ministrul Ion Ariton vorbeşte despre semnele bune pe care le vom vedea încă de la începutul anului viitor.

"Eu am convingerea şi uitându-mă şi pe rezultatele economice pe care le avem la nivel de minister, începând cu 1 ianuarie creşterea economică va fi resimţită, chiar dacă ea nu va fi în procente foarte mari, spuneam de acum două luni că undeva la 1-1,5 la sută va fi această creştere. Vă pot spune că avem nişte rezultate extraordinare la export, nu vreau să vă dau cifrele acum, întrucât nu am datele, dar pot să vă spun că exportul până în luna a noua a fost mai mare decât în 2008, o creştere foarte semnificativă", a declarat ministrul Economiei, potrivit Antena3.

Băsescu a mulţumit membrilor delegaţiei FMI pentru că au acceptat întâlnirea. El a adăugat că doreşte să cunoască, la finele misiunii delegaţiei în România, concluziile acesteia precum şi ce trebuie să facă împreună cele două părţi în perioada viitoare, în cadrul înţelegerii cu FMI.

Reprezentanţii Fondului se feresc să facă aprecieri legate de o posibilă revenire economică.

„Am avut câteva discuţii intense şi dure aici şi cred că suntem în postura de a ajunge la o înţelegere şi a trage concluziile vizitei noastre aici. Aşa cum ştiţi, au fost provocări aici în România în ultimele câteva luni, dar paşii au fost făcuţi pentru a merge înainte. Suntem în a şasea etapă a colaborării noastre, avem o cooperare foarte bună cu Banca Naţională, cu ministrul de Finanţe şi în această vizită mulţi miniştri s-au implicat în discuţii", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Misiunea FMI se află în România de aproape două săptămâni. În tot acest timp, oficialii Fondului au evaluat acordul în derulare şi au început discuţiile pentru încheierea unei noi înţelegeri.

×
Subiecte în articol: observator