x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, preşedintelui R.Moldova: Puteţi da lecţii de vorbit corect limba română multor politicieni şi ziarişti

Băsescu, preşedintelui R.Moldova: Puteţi da lecţii de vorbit corect limba română multor politicieni şi ziarişti

03 Mai 2012   •   12:57
Băsescu, preşedintelui R.Moldova: Puteţi da lecţii de vorbit corect limba română multor politicieni şi ziarişti

Presedintele Traian Basescu i-a spus omologului sau din Republica Moldova, Nicolae Timofti, ca vorbeste mai corect limba romana decat multi politicieni si ziaristi din Romania, carora ar putea sa le dea si lectii in acest sens.

"Domnule presedinte, va rog sa ma scuzati ca-mi permit o observatie cu privire la modul cum se vorbeste limba romana. Asa cum dumneavoastra vorbiti limba romana puteti sa dati lectii multor politicieni si ziaristi din Romania cum sa vorbeasca corect limba romana", i-a spus Basescu, razand, lui Timofti, in interviul acordat la RRA.

Cei doi sefi de stat au abordat si subiectul controversei legate de denumirea limbii romane in Republica Moldova, Timofti afirmand ca nu este important care este denumirea oficiala a limbii, ci modul in care aceasta este vorbita.

"Principal nu este cum se numeste limba, ci cum o vorbim. Sa ne invatam sa o vorbim corect si vom descoperi ca vorbim aceeasi limba pe ambele maluri ale Prutului (...) Avem mult de lucrat ca sa invatam cetatenii nostri sa vorbeasca corect", a spus Timofti, potrivit Mediafax.

Basescu a precizat ca Romania nu poate interveni in abordarile interne constitutionale ale unui stat independent si suveran, insa "incearca diminuarea tarelor educatiei din timpul URSS".

"Si acest lucru, cum se numeste limba, moldoveneasca sau romana, este o tara din aceasta perioada. Si de aceea, Romania a ridicat numarul de burse pentru tinerii moldoveni de la cateva sute la 5.000 cu perspectiva de a ajunge la 10.000 in anii urmatori", a spus Basescu.

Presedintele roman a afirmat ca ca atat timp cat majoritatea cetatenilor din tara vecina cred ca vorbesc limba moldoveneasca, "pentru politicienii actuali este imposibil sa schimbe aceasta realitate", insa obligatia Romaniei este sa incerce constientizarea "comunitatii de limba, de istorie, de soarta".

×