x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: România a împrumutat, anul acesta, 15 miliarde de euro pentru a-şi acoperi cheltuielile

Băsescu: România a împrumutat, anul acesta, 15 miliarde de euro pentru a-şi acoperi cheltuielile

26 Oct 2011   •   12:16
Băsescu: România a împrumutat, anul acesta, 15 miliarde de euro pentru a-şi acoperi cheltuielile

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Aeroportul Henri Coanda, ca Romania a imprumutat in acest an, de pe piata interna, 56 miliarde de lei (aproximativ 13,4 miliarde de euro) pentru a-si acoperi cheltuielile si a sustine deficitul, plus alte doua miliarde de euro de pe piata externa.

"Obiectivul nostru este sa se mentina fluxurile de capital catre Romania. Daca bancile mama scad fluxurile de capital, n-am mai putea finanta nici macat bugetul de anul acesta. Romania a imprumutat anul acesta de pe piata interna 56 miliarde de lei pentru a-si acoperi cheltuielile si a sustine deficitul,
plus alte doua miliarde de euro de pe piata externa", a declarat Traian Basescu, inainte de plecarea spre Bruxelles, unde participa la lucrarile Consiliului European.

"De aceea sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont de nevoia de mentinere a fluxului de capital catre filialele din zona non-euro. Pentru a va usura si intelegerea ultimului meu mesaj legat de nevoia de a privi cu prudenta bugetul, vreau sa stiti ca in situatia in care am avea un buget cu 3% deficit, Romania ar trebui sa imprumute 71,6 miliarde RON, adica 16,7 miliarde euro de pe piata interna, plus alte 2 miliarde euro de pe pietele externe. In aceasta situatie nu suntem intr-o pozitie foarte favorabila la Consiliu, sa spunem tarilor din zona euro sa mareasca fluxurile de capital catre filialele bancare din Romania. Formula convenita ieri cu Barroso ar trebui extinsa pentru toate statele din zona non-euro. Aceasta este pentru noi cheia Consiliului de azi.

Riscurile vin din mai multe locuri: restructurarea datoriei Greciei poate sa insemne in princpiu taierea a 20-60% din datorie si asumarea ei de catre banci. Or, noi avem banci puternice angajate in sustinerea guvernului Greciei. Riscul e ca bancile expuse in Grecia sa-si retraga capitalul din Romania. In 2012 avem nevoie nu doar de finantarea statului, ci si de finantarea mediului privat", a mai spus Basescu.

×