x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: România nu a primit niciodată garanţii antirachetă de la nimeni

Băsescu: România nu a primit niciodată garanţii antirachetă de la nimeni

10 Oct 2011   •   07:32
Băsescu: România nu a primit niciodată garanţii antirachetă de la nimeni

Elementele din scutul antiracheta care vor fi amplasate pe teritoriul Romaniei sunt defensive, a declarat, astazi, la Adunarea Parlamentara a NATO, presedintele Traian Basescu. El a precizat ca speculatiile si dorinta unor de a le amplifica si pune sub semnul intrebarii bunavointa Romaniei denota lipsa de cooperare.

"Vreau sa subliniez ca rachetele de pe teritoriul Romaniei sunt rachete defensive. Speculatiile si dorinta unor de a le amplifica si pune sub semnul intrebarii bunavointa Romaniei arata lipsa de cooperare", a declarat Traian Basescu la Adunarea Parlamentara a NATO care se desfasoara la Bucuresti.

El a mai spus ca in tara noastra va fi instalat un sistem defensiv si ca Romania nu a primit niciodata garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure ea insasi in parteneriate cu aliatii.

"De altfel, Romania, desi e o tara medie, nu a cerut niciodata sau nu a primit garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure ea insasi prin parteneriate cu aliatii", a mai spus seful statului.

Basescu a afirmat ca Romania, ca stat aflat la limita frontierei estice a Aliantei, este preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le ridica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor.

"Proliferarea tehnologiei de rachete creste pentru toti riscul unor atacuri cu astfel de tehnologii, iar regiunea Europei de Sud-Est este in egala masura expusa la astfel de riscuri. In cadrul recentei vizite in Statele Unite a fost semnat acordul care reglementeaza amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta a SUA. E un moment important din perspectiva raporturilor bilaterale si, pe de alta parte, din perspectiva dezvoltarii capacitatii de aparare antiracheta a NATO", a apreciat Basescu.

Elementele sistemul american care vor fi amplasate pe teritoriul Romaniei vor reprezenta o contributie valoroasa la dezvoltarea capacitatii NATO de a-si proteja populatiile si teritoriile statelor membre in fata riscului de atacuri cu rachete, a mai spus seful statului.

Romania isi mentine participarea la KFOR

In cadrul Adunarii Parlamentare, Traian Basescu a mentionat ca Romania isi mentine pozitia de a nu recunoaste independenta declarata unilateral de Kosovo pana nu se ajunge la un acord intre Belgrad si Pristina. El a precizat ca tara noastra isi mentine participarea la misiunea NATO din Kosovo, KFOR.

Presedintele AP NATO, Karl Lamers, a declarat, vineri, ca NATO ar trebui sa mentina trupele in Kosovo daca astfel se va pastra stabilitatea regiunii, el opinand ca ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani in Kosovo constituie un motiv pentru regandirea planurilor de retragere.

"Cred ca ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani trebuie sa fie un motiv sa gandim planurile noastre pentru a retrage trupele foarte rapid. A existat un plan concret, dar cred ca mai important este de a ramane si de a pastra stabilitatea in aceasta regiune. Daca asta inseamna sa pastram trupele mai mult in Kosovo, atunci ar trebui sa facem asta. Cred ca stabilitatea in aceasta parte a lumii este mai importanta decat a duce la indeplinire un plan care a fost facut inainte ca violentele sa creasca din nou", a spus Karl Lamers, potrivit Mediafax. El a insistat asupra regandirii planului de retragere a trupelor.

Romania a anuntat insa ca isi incheie participarea la misiunea Uniunii Europene din Kosovo, EULEX.

In 26 septembrie, CSAT a decis retragerea totala, in mod esalonat, la incheierea turului de serviciu, a politistilor si jandarmilor aflati in misiunea EULEX Kosovo. Este vorba despre 178 de politisti si jandarmi romani.

Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au dispus masurile necesare pentru notificarea Inaltului reprezentant pentru politica externa si politica de securitate a Uniunii Europene, a conducerii Capacitatii Civile de Planificare si Conducere EULEX, precum si a partenerilor europeni contributori la misiunea EULEX Kosovo, cu privire la decizia Romaniei de retragere a efectivelor de jandarmi si politisti, la terminarea turului de serviciu, din cadrul misiunii EULEX Kosovo.

×
Subiecte în articol: nato kosovo romania karl kfor lamers