x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Schengen-ul este acoperit prin rapoarte

Băsescu: Schengen-ul este acoperit prin rapoarte

05 Feb 2011   •   09:11
Băsescu: Schengen-ul este acoperit prin rapoarte
Sursa foto: /Reuters
150296-.jpgPreşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, la Bruxelles, că aderarea României la Spaţiul Schengen este acoperită de rapoartele de evaluare şi că, în ciuda propunerilor care au fost făcute, trebuie să se ţină cont de faptul că evaluările ţării noastre sunt mai bune decât ale altor ţări care au aderat deja.

"Avem rapoartele. Schengen-ul este acoperit prin rapoarte. Nu este niciun secret că am fost invitat să facem o întâlnire cu trei state plus România şi Bulgaria. Nu avem că căuta la astfel de întâlniri. Ni s-a propus să facem un road map, să avem discuţii. Nu avem ce face. Avem şapte rapoarte bune, mai bune decât ale multor state care sunt membre Schengen", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul reuniunii Consiliului European.

Franţa şi Germania au decis la 21 decembrie 2010 să blocheze din motive de securitate intrarea, în perioada imediat următoare, a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen.

Cele două ţări consideră "prematură" intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în martie 2011, insistând asupra carenţelor pe care Sofia şi Bucureştiul le au în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Finlanda s-a alăturat celor două ţări la 20 ianuarie.

Spaţiul Schengen numără 25 de state membre şi peste 400 de milioane de cetăţeni circulă liber din Finlanda în Grecia şi din Portugalia până la frontiera poloneză, fără să fie nevoite să prezinte paşaportul la control.

Numai Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare, au decis să rămână în afara acestei zone. Dar alte trei state care nu sunt membre UE - Elveţia, Norvegia şi Islanda - au aderat la Schengen. În afară de România şi Bulgaria, şi Ciprul a cerut să devină membru.

×