Cotidianul ungar Nepszava realizeaza o ampla analiza a situatiei politice din Romania, intitulata “Basescu si coruptia de cianura'. “In ultimul timp, presedintele roman Traian Basescu isi marcheaza constant autogoluri. Partidul sau este la un pas de colaps, infrangerea sigura din alegeri bate la usa, in timp ce partidul de coalitie, UDMR, a primit o ultima lovitura prin punerea sub acuzatie a ministrului Mediului Borbely Laszlo. Examenele lui Traian Basescu in materie de intrigi politice s-au soldat mereu cu rezultate satisfacatoare pentru el, insa de data asta este posibil sa isi fi facut gresit calculele. “Jucaria sa preferata si unealta de santaj cea mai impresionanta, DNA-ul, ajunge sa aiba o problema de credibilitate in ochii alegatorilor, prin prisma faptului ca fiecare 'peste' important ajunge in campania electorala sau intr-un moment decisiv pentru presedinte si/sau partidul sau, agatat de carlig', mentioneaza jurnalistii ungari in partea introductiva a analizei.
Cazul Borbely – o acuzatie aparuta dupa 9 luni
Ei pun accent pe situatia ingrata in care se afla demisionarul Borbely Laszlo. “Saptamana trecuta, ministrul Mediului Borbely Laszlo si-a dat demisia dupa anuntul facut de DNA, ca s-a dispus urmarirea penala in cazul sau, sub acuzatia de trafic de influenta si nedeclararea corecta a averii. Partea interesanta a lucrurilor este ca acuzatia a fost formulata inca din iulie 2011, deci au existat dovezi concludente inca de atunci. Sa vii dupa noua luni si sa dispui urmarirea penala arata ca momentul nu a fost ales intamplator', este concluzia la care au ajuns jurnalistii maghiari. “In luna iulie a anului trecut, coalitia guvernamentala a ajuns pe marginea prapastiei, deoarece UDMR s-a opus vehement reorganizarii teritorial-administrative propuse de Traian Basescu, care dorea contopirea judetelor cu populatie majoritar maghiara cu cele romanesti. Astfel, etnicii maghiari care traiesc in localitatile unde procentul lor ar fi ajuns sub 20%, si-ar fi pierdut drepturile etnico-lingvistice. Basescu a pierdut atunci, UDMR a ramas la guvernare si a consolidat pozitia PDL', considera Nepszava.
Despre traseistii politici
Acum Romania este in prag de campanie electorala, in iunie vor avea loc alegeri locale, in noiembrie urmeaza cele parlamentare, PDL al lui Traian Basescu se afla intr-o situatie catastrofala, sub 20% in sondaje si cu tot mai multe cazuri de dezertari din partid. “Considerat marele maestru al bucatariei politice, presedintele s-a obisnuit cu actiunile contradictorii, avand in vedere ca la un moment dat partidul sau se afla la 7%, dar tot continua sa conduca tara bazandu-se tot mai mult pe traseistii politici care tradau partenerii de coalitie. Practic, nasterea partidului se datoreaza Guvernului Tariceanu care a divizat PNL si a dus la o coalitie guvernamentala minoritara formata din liberali si UDMR. Astazi, PDL are puterea sa se ridice singur de la podea cu sanse mai mult teoretice bazandu-se pe Traian Basescu care a ajutat partidul de atatea ori sa depaseasca cate un punct mort, insa misiunea sa de aceasta data va fi sa impiedice coalitia USL sa obtina o majoritate absoluta. Basescu are la indemana cateva idei populiste, de exemplu modificarea Constitutiei sau formarea unui Parlament unicameral si nu in ultimul rand punerea in aplicare a initiativei reorganizarii administrativ-teritoriale', considera Nepszava.
Finalul carierei politice a lui Borbely
Evident ca in calea succesului scontat sta tocmai partenerul de coalitie, UDMR, in opinia Nepszava. “Pentru a distrage atentia de la problemele interne din PDL, si-a facut aparitia DNA-ul cu acuzatii la adresa unui ministru din guvernul aflat oricum in prag de colaps, ceea ce ar putea duce la iesirea UDMR de la guvernare. Nu este exclus ca Basescu sa fi gresit calculele si in loc de o lovitura puternica, sa fi aruncat colacul de salvare pentru partenerii maghiari', noteaza jurnalistii ungari. In opinia lor, indiferent de varianta, situatia duce la finalul carierei politice a lui Borbely.
“Acuzatiile la adresa ministrului sunt cel putin complicate. El este acuzat ca a acceptat o modernizare de 20.000 de euro a casei sale din partea unei firme private care a castigat mai multe lucrari din partea Ministerului Mediului, insa casa nu este a ministrului, ci a unei rude. Suma este atat de derizorie incat chiar si in cercurile opozitiei se vorbeste de acuzatii fabricate. Liderul USL, Victor Ponta, care face campanie ca UDMR sa nu mai fie la guvernare, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca este vorba despre o simpla reglare de conturi in interiorul coalitiei guvernamentale, motivul fiind refuzul lui Borbely de a semna autorizatia pentru demararea lucrarilor la Rosia Montana, proiect sustinut public de presedintele Traian Basescu', scrie Nepszava. “Prin reactia sa, Ponta a ajutat UDMR, atacat tot mai des in ultimul timp pe aceasta tema de partidul lui Tokes. Chiar daca Borbely nu s-a opus proiectului, timp de trei ani el a refuzat sa semneze autorizatia, iar acum Basescu a reusit sa il transforme in martirul cazului, in timp ce partidul lui Tokes a pierdut o unealta importanta de atac', explica jurnalistii maghiari.
Lupta impotriva coruptiei, unealta de santaj
“Precipitarea presedintelui a dus la o noua lovitura la adresa credibilitatii luptei impotriva coruptiei vazute inca de la inceput ca pe o unealta de santaj politic. La inceput, DNA-ul gasea corupti doar in randul politicienilor din opozitie. Dupa ce l-au adus in prim-plan pe primul-ministru Adrian Nastase, au continuat cu partenerii de coalitie neagreati, UDMR si Partidul Conservator. Astfel, Ministrul Informatiilor din 2007, Nagy Zsolt, a fost acuzat de tradare de tara, tocmai in momentul in care se afla in capul listei UDMR la alegerile europarlamentare. Cazul inca nu a fost inchis, dovezi concrete nu au fost scoase la iveala nici pana acum, insa i-au incheiat cariera tanarului politician. Altfel, se poate observa o lupta in interiorul PDL, care a dus la anchetarea mai multor primari ai partidului din orasele din Transilvania. Acum a venit randul partenerului de coalitie. Este de netagaduit faptul ca in Romania domneste coruptia structurala, insa pentru moment lupta pentru combaterea ei pare mai mult o reglare de conturi politice'. (deak.istvan@jurnalul.ro)