x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu şi Macovei, anchetaţi de CSM

Băsescu şi Macovei, anchetaţi de CSM

de Dan Constantin    |    04 Noi 2014   •   21:24
Băsescu şi Macovei, anchetaţi de CSM
Sursa foto: GABRIEL APETRII/Agerpres

“Campionii” autodesemnaţi ai independenţei Justiţiei, Băsescu Traian şi Macovei Luiza Monica se află, în premieră, sub investigaţia Inspecţiei Judiciare pentru declaraţiile lor care ar fi putut aduce atingere independenţei Justiţiei.

Prin decizia luată în plen, în 9 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii dă un prim semnal clar de desprindere de sub tutela care i-a sufocat în ultimii ani, până la paralizare, dezbaterile profesionale.
Hotarârea nr. 1090 nu a fost uşor de adoptat. Discuţiile din CSM au fost aprinse şi înclinau să dea încă un vot influenţat politic şi unidirecţional, de cercetare a unor declaraţii făcute de Victor Ponta în cazul acţiunilor drastice luate de procurori în dosarul Petrotel.

Intervenţia judecătorului Nicolae Dumbravă a echilibrat dezbaterea, şi, spre surpriza nucleului băsist din interiorul CSM, a adus-o aproape de realitatea faptelor. Aşa s-a ajuns să fie semnalate declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale Monicăi Macovei care transmiteau magistraţilor directive televizate pentru instrumentarea dosarelor Microsoft şi Petrotel.
Faptul că Dumbravă a reuşit să spargă gheaţa, şi să convingă plenul pentru a adopta hotărârile care marchează investigarea lui Băsescu şi Macovei, i-au adus din partea şefului statului atacuri de o maximă agresivitate care, şi ele, ar necesita investigaţia Inspecţiei Judiciare.

Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii a fost dată publicităţii în 3 noiembrie, la aproape 4 săptămâni de la adoptare. Este “împachetată” sub formula: “Sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări, pentru analizarea declaraţiilor apărute în spaţiul public referitoare la dosare aflate pe rolul instanţelor. Iată fragmente din Hotărârea nr. 10190.

În şedinţa din 09.10.2014 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie efectuarea de verificări cu privire la eventuala atingere adusă independenţei justiţiei, urmare a unor declaraţii făcute în spaţiul public de mai mulţi politicieni. Analizând înscrisurile ataşate, Plenul reţine următoarele: Prin adresa nr. 22134/09.10.2014 domnul judecător Nicolae Horaţius Dumbravă, a supus atenţiei Plenului necesitatea sesizării Inspecţiei judiciare cu privire la declaraţiile publice făcute de domnul Victor Viorel Ponta, Premierul României, din data de 6 octombrie 2014, referitoare la dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti cu privire la S.C. Petrotel Lukoil cu privire la declaraţiile făcute de domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, la data de 3 octombrie 2014, cu ocazia analizări solicitărilor de începere a urmăririi penale împotriva unor foşti miniştrii, precum cu privire la modul în care s-au scurs în spaţiul public declaraţiile de martor date din denunţurile făcute în cazul Microsoft. Domnul judecător Nicolae Horaţius Dumbravă a învederat că declaraţiile făcute într-un clar context al unei bătălii cu mize politice, pot multiplica atacuri nefondate împotriva justiţiei. Totodată, se arată că informaţiile ce fac parte din dosarul penal nu au ce căuta în spaţiul public până în momentul în care nu sunt incluse în vreun act de inculpare.

Acesta solicită ca Inspecţia Judiciară să întocmească un raport privind eventuala atingere adusă independenţei Justiţiei. Totodată, în şedinţa Plenului, s-a luat în discuţie şi sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la eventuala atingere adusă independenţei Justiţiei, urmare a declaraţiilor făcute de domnul senator Varujan Vosganian, la adresa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea de Apel Bucureşti, la data de 7 octombrie 2014, în cadrul unei dezbateri televizate, precum şi a declaraţiilor recent făcute la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, cu privire la instrumentarea dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti cu privire la SC Petrotel Lukoil SA de către doamna Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale cu ocazia participării la emisiunea Actualitatea Românească din data de 08.10.2014 de la postul B1TV.

Se mai reţine că în data de 3 octombrie 2014 domnul Traian Băsescu, preşedintele României, a făcut afirmaţii cu privire la unele dosare penale aflate în lucru. Totodată, Plenul apreciază că se impune verificarea modalităţii în care au a părut în presă anumite declaraţii de martor.
Prin urmare, raportat la cele sus-menţionate, Plenul va dispune sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la declaraţiile publice făcute de domnul Victor Viorel Ponta, Premierul României, din data de 6 octombrie 2014, referitoare la dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti cu privire la SC Petrotel Lukoil SA; declaraţiile făcute de domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, la data de 3 octombrie 2014, cu ocazia analizării solicitărilor de începere a urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri; declaraţiile făcute de domnul senator Varujan Vosganian, la data de 7 octombrie 2014, în cadrul unei dezbateri televizate şi cu privire la declaraţiile recent făcute la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la instrumentarea dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploioeşti cu privire la SC Petrotel Lukoil SA de către doamna Monica Macovei.
Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că este necesară sesizarea Inspecţiei Judiciare, în vederea efectuării de verificări cu privire la modul în care au apărut în spaţiul public declaraţii de martor şi date din denunţurile făcute în cazul Microsoft, cu atât mai mult cu cât, pe de o parte persoanele implicate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, iar pe de altă parte expunerea în spaţiul public a acestor date poate afecta desfăşurarea procesului penal.

Plenul hotărăşte astfel, în premieră, sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la eventuala atingere adusă independenţei Justiţiei, urmare a declaraţiilor făcute de domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, la data de 3 octombrie 2014, cu ocazia analizării solicitărilor de începere a urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri. Deasemenea , Monica Macovei va fi subiectul Inspecţiei Judiciare cu privire la eventuala atingere adusă independenţei Justiţiei, urmare a declaraţiilor recent făcute la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la instrumentarea dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti cu privire la SC Petrotel Lukoil SA.

×
Subiecte în articol: traian basescu monica macovei