x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Situaţia din Ucraina poate degenera într-un conflict de proporţii

Băsescu: Situaţia din Ucraina poate degenera într-un conflict de proporţii

20 Feb 2014   •   15:47
Băsescu: Situaţia din Ucraina poate degenera într-un conflict de proporţii

Preşedintele Traian Băsescu susţine, într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, că "îşi reafirmă profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti, sute de răniţi şi la destabilizarea majoră a statului ucrainean".

"Situaţia actuală poate degenera într-un conflict de proporţii cu consecinţe greu de anticipat pentru poporul ucrainean şi pentru securitatea regională la graniţa Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene. România condamnă folosirea disproporţionată a forţei împotriva populaţiei şi respinge utilizarea violenţei pentru atingerea obiectivelor politice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, reia apelul la adresa preşedintelui Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata în reprimarea protestelor din stradă, iar forţele de poliţie să nu recurgă la utilizarea disproporționată a forţei împotriva manifestanţilor.

Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel, de asemenea, la liderii Opoziţiei democratice, domnul Vitali Klitschko, domnul Arseniy Yatsenyuk și domnul Oleg Tyahnybok, să se delimiteze de elementele radicale violente şi să nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa forțelor de ordine.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel la încetarea violenţei din stradă şi la angajarea dialogului dintre Putere şi Opoziţie pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina în interesul poporului ucrainean, pentru menţinerea statalităţii, a suveranităţii naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Domnul preşedinte Traian Băsescu nu consideră oportună aplicarea de sancţiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciază necesare sancţiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesivă a forţei.

Analizând evoluțiile din ultimele 48 de ore, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile", se mai arată în comunicat.

×