x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Spălarea banilor reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale (Video)

Băsescu: Spălarea banilor reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale (Video)

de Veronica Micu    |    18 Iul 2008   •   00:00
Băsescu: Spălarea banilor reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale (Video)

10:55 • Preşedintele Traian Băsescu susţine că banii care sunt spălaţi reprezintă o adevaărată ameninţare în ceea ce priveăte securitatea naţională.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că banii care sunt spălaţi reprezintă o adevaărată ameninţare în ceea ce priveăte securitatea naţională.

 
RECOMANDĂRI. ''CSAT va continua să aibă analize nu numai pe cazuri de terorism, dar şi pe situaţii de alimentare cu bani a actelor de terorism, nu numai la nivelul României'', a afirmat Băsescu, astăzi, la conferinţa „Un pas înainte în procesul de integrare a României în UE: Armonizarea deplină a legislaţiei de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului la standarde europene”, organizată de Oficiul Naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor. Pe de altă parte, preşedintele a recomandat revenirea la un termen mai scurt în cazul raportării tranzacţiilor financiare de mare valoare către Oficiul de luptă împotriva spălării banilor.
„Cred că autorităţile române trebuie să revină la termenul de 24 de ore în ceea ce priveşte raportarea la Oficiul de luptă împotriva spălării banilor, a tranzacţiilor financiare mai mari de 15.000 de euro. Cred că termenul de 10 zile este prea mare”, a spus preşedintele Băsescu. Normele Băncii Naţionale prevăd obligaţia de raportare de către bănci a tuturor tranzacţiilor mai mari de 15.000 de euro, în termen de 10 zile. Anterior termenul era de 24 de ore, iar plafonul de raportare era de 10.000 de dolari.
Băsescu a mai declarat că statul român stă prost şi la capitolul tehnologie. "Statul este cu cîţiva paşi în urmă, iar modul de achiziţionare a tehnologiei este devansat de cel al teroriştilor", a continuat el. Băsescu a glumit pe seama modificărilor care se succed destul de repede în legislaţia românescă. "Reţelele criminale au o fantezie pe care legislaţia noastră nu o are: se modifică mult mai greu", a mai comentat preşedintele. Şeful statului a criticat recent activitatea magistraţilor, acuzînd faptul că aceştia tergiversează dosarele, în vreme ce unii procurori furnizează informaţii presei în timpul anchetelor, crezîndu-se James Bond. Preşedintele a mers şi mai departe, afirmînd că unii magistraţi au legături cu persoane din lumea interlopă.

 
CONEXIUNI. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. şeful Cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, a susţinut că în ultima perioadă s-a observat faptul că România se transformă dintr-o ţară de tranziţie într-una în care grupuri au scopuri bine definite. El a invocat existenţa a 200 de mii de companii prin care este adusă forţă de muncă, care apoi pleacă în ţările din Vest, iar banii rezultaţi din prestaţii ajung în Orientul Mijlociu. Şeful Cancelariei a arătat că este greu să nu faci conexiuni între firme paravan şi operaţiuni de crimă organizată, însă este foarete greu de dovedit. Totodată, oficilalul guvernamental a arătat că, deşi instituţiile statului monitorizează activităţi de spălare de bani, condamnările sunt în număr mic pe acest palier. "Este important ca reprezentanţi ai Parlamentului, Ministerului Justiţiei, aplicînd cu grijă legea şi ţinînd cont de drepturile individului, să facă reglaje ale procesului legislativ", a spus Dorin Marian. De altfel, el a subliniat importanţa delimitării "extrem de fine" între aplicarea legii şi posibilitatea de încălcare a drepturilor omului, ca urmare a investigării unor operaţiuni bancare. În acest context, Dorin Marian a afirmat că în perioada Guvernului Adrian Năstase s-a aflat în atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi că imaginea sa a fost afectată prin raportările săptămînale ale acestei instituţii referitoare la detalii din activitatea sa bancară. El a adăugat că dintr-o dorinţă politică a "unui Guvern iresponsabil", imaginea sa a fost lezată şi că i-a trebuit mult timp să-şi reclădească credibilitatea.

 

×
Subiecte în articol: basescu observator banilor