x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu vrea pace cu Opoziţia pentru deblocarea activităţii Parlamentului

Băsescu vrea pace cu Opoziţia pentru deblocarea activităţii Parlamentului

09 Noi 2010   •   00:00
Băsescu vrea pace cu Opoziţia pentru deblocarea activităţii Parlamentului

Preşedintele a declarat, în plenul Camerelor reunite, că propune forţelor politice un moratoriu pentru deblocarea activităţii Parlamentului. Băsescu a precizat că sunt necesare acţiuni ferme şi consecvente la nivelul Guvernului şi Legislativului în următoarele 30-45 de zile.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a declarat că se vede nevoit să reînnoiască apelul la responsabilitate adresat formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, în contextul apropierii de momentul încheierii acordului cu FMI.

"Toate partidele trebuie să fie conştiente că România nu poate cheltui mai mult decât produce", a reiterat preşedintele Băsescu.

"Ca om politic cu experienţă, vă pot spune că românii îi vor aprecia pe aceia care se vor bate cu criza, şi nu pe aceia care se ascund de efectele măsurilor anticriză", le-a spus şeful statului parlamentarilor.

El a precizat că, dacă acordul cu FMI se finalizează cu succes, România îşi poate redobândi credibilitatea şi ar marca începutul ieşirii ţării din criză, marcând faptul că România a reuşit să aplice un program de reforme.

Şeful statului a susţinut că reconstruirea credibilităţii ar avea drept consecinţă faptul că România ar redeveni atractivă pentru investiţiile străine.

Traian Băsescu a apreciat că moratoriul propus de el pentru deblocarea activităţii Parlamentului este posibil pentru că toate partidele spun că acţionează pentru interesul naţional.

Băsescu a precizat că este necesară adoptarea Legii salarizării unitare, a Legii pensiilor şi a Legii bugetului de stat pe anul 2011.


UPDATE:
Opoziţia a părăsit sala, nemulţumită că Roberta Anastase conduce lucrările în plen.

Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să se adreseze Parlamentului, astăzi, la ora 15.00, au decis Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Decizia a fost luată în această dimineaţă, cu 11 voturi "pentru" şi 8 voturi "împotrivă".

Preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare conducerilor celor două Camere ale Parlamentului în care menţionează că doreşte să adreseze un mesaj Legislativului pe probleme de politică internă, solicitând ca o şedinţă a plenului reunit să fie stabilită cât mai rapid, chiar şi marţi.

"La solicitarea preşedintelui, astăzi (marţi - n.r.), la ora 15.00, va avea loc şedinţa comună a Parlamentului, în care preşedintele se va adresa plenului. Noi nu participăm la această şedinţă, preşedintele de mult nu mai e preşedintele tuturor românilor. Probabil vrea să se adreseze din nou coaliţiei pe care o patronează şi grupurilor de presiune care sprijină această coaliţie", a declarat liderul deputatţilor PSD, Mircea Duşa.

Referitor la deblocarea activităţii din Parlament, Duşa a adăugat că, "dacă preşedintele ar dori acest lucru, o făcea demult" .

"Acele negocieri pe care le face la Cotroceni le făcea separat cu fiecare grup parlamentar şi găsea o soluţie. Mingea privind mai ales blocajul de la Camera Deputaţilor nu e la noi, e la PDL. În anumite momente au înţeles acest lucru, şi aseară", a mai spus Duşa.

La rândul său, deputatul PNL Mihai Voicu a anunţat că nici parlamentarii liberali nu vor participa la şedinţa de la ora 15.00.


×
Subiecte în articol: observator