x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basm de ev mediu la Sighişoara

Basm de ev mediu la Sighişoara

de Raluca Cret    |    25 Iul 2010   •   00:00
Basm de ev mediu la Sighişoara
Sursa foto: Mircea Tero/

Organizatorii i-au gonit pe bişniţari din cetate. Timp de trei zile, zidurile au răsunat numai de muzică medievală, iar costumele au fost mai multe ca niciodată



"Imaginaţi-vă cum era în evul mediu. Sânge, creier, maţe, capete tăiate. Dar şi onoare pe câmpul de luptă." S-a întâmplat şi la Sighişoara, în plină stradă, timp de trei zile încheiate, la Festivalul "Sighişoara Medievală". N-are cum să nu-ţi placă Sighişoara în zilele acestea. Nu contează că îţi plac sau nu filmele cu cavaleri, jocurile de strategie sau pur şi simplu istoria. Contează decuplarea şi reconectarea într-o lume total altfel, cu linişte, culoare, frumos, bucurie şi autentic. Şi mai ales istorie, pentru că în acest an festivalul a fost organizat sub semnul "Întoarcerii cavalerilor". 13 ordine cavalereşti din toată ţara s-au întrecut în turniruri, s-au alergat pe străzi, şi-au furat domniţele, şi-au decapitat adversarii şi au ars pe rug vrăjitoarele. În trei pieţe diferite zăngănitul armelor a fost la ordinea zilei, iar cavalerii i-au învăţat şi pe turişti cum să ţină în mână o sabie şi unde să lovească pentru o decapitare rapidă. Nici doamnele nu au fost uitate, luate în primire de domniţele medievale care le-au învăţat paşii de dans vaporoşi numai buni de luat ochii cavalerilor. Ca să nu le dea bătăi de cap, organizatorii le-au asigurat turiştilor costume de închiriat, aşa că în scurt timp străzile cetăţii s-au recolorat. Cei care au vrut să şi le cumpere au avut nenumărate oferte de la meşteşugari, veniţi din toate colţurile ţării, dar strict cu produse autentice şi tradiţionale.

Scena din Piaţa Cavalerilor a găzduit până târziu în noapte concerte medievale, iar serile s-au încheiat în flăcările lui Coco Fachirul, după care cavalerii au dat stingerea, conducându-i pe oaspeţi la casele lor cu torţe aprinse.

România reală

Pentru prima dată, Festivalul "Sighişoara Medievală" este pe punctul de a se autofinanţa. Este atât de dorită de comercianţi, încât Consiliul Local a trebuit să acorde doar 50.000 de lei, restul până la 420.000 de lei fiind acoperit de la taxele pe spaţii şi din vânzarea de bilete. Festivalul a reuşit din plin în acest an să recreeze atmosfera de acum câteva secole, şi aceasta aproape exclusiv datorită organizării. Dacă anii trecuţi bâlbâielile din regulamentul festivalului au permis comercianţilor de plasticuri să intre în cetatea medievală, în acest an bişniţarii au fost goniţi la marginea cetăţii, iar fumurile de la grătare nu i-a mai deranjat pe turişti. S-a simţit din plin atmosfera "de categoria a doua" în acele zone unde comercianţii au primit mână liberă. Imediat după coborârea din cetate, manelele apar ca un pumn în stomac, cetăţeni din cei mai dubioşi stau cu berea în mână, fumul se ridică din grătarele îndoielnice, iar copiii cerşetorilor te trag de mânecă. Acolo s-au adunat cei care nu au avut sau nu au vrut să dea 10 lei pentru intrarea la festival şi s-au consolat cu un mic şi o bere. "Vrei să-ţi iau bilet? Vreau să-mi iei o ţigară", aşa sună filosofia de viaţă a unui cuplu de români la poarta cetăţii. Jos, România reală, în cetate, România de poveste, România mai aproape de Occident. "Sighişoara Medievală" se termină în această seară cu un spectacol nemaivăzut al cavalerilor, care vor părăsi cetatea cu torţele aprinse.

×
Subiecte în articol: special observator