x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătaie pe "facultățile" pentru picații la Bac

Bătaie pe "facultățile" pentru picații la Bac

de Oana Matei    |    20 Iul 2015   •   11:36
Bătaie pe "facultățile" pentru picații la Bac

Tinerii care nu şi-au luat diploma de Bacalaureat au dat buzna la şcolile postliceale. Anul acesta, absolvenţii de liceu au la dispoziţie 30.422 de locuri în anul I pentru învăţământ terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor cu o durată de la unu la trei ani.

Pentru cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat, şcolile postliceale şi-au pregătit deja ofertele. Marele avantaj al acestor şcoli este faptul că durează mult mai puţin decât facultatea, iar şansele de angajare, la sfârşitul cursurilor, sunt mult mai mari. Cu atestatul primit în urma studiilor postliceale se poate profesa, în funcţie de specializarea urmată, ca asistent medical, asistent farmacie, funcţionar bancar, agent vamal, programator, cosmetician, asistent gestiune, bibliotecar, broker, agent fiscal, tehnoredactor, funcţionar bancar, hidroenergetician, hidrolog, hotelier, meteorolog sau ghid turistic. Din ce în ce mai mult, postlicealele încep să semene cu colegiile din străinătate, o formă de învăţământ intermediară între liceu şi facultate.

Șase pe loc la şcolile sanitare
Şi anul acesta se anunţă concurenţă mare mai ales la şcolile sanitare postliceale. La fel ca doctorii care iau drumul străinătăţii după ce termină Medicina, mulţi dintre cei care urmează cursurile de la posticealele sanitare aleg să plece din ţară. Fondată în anul 1950, Şcoala Postli-ceală Sanitară „Fundeni” din Capitală reprezintă cea mai importantă instituţie de stat de învăţământ din România în domeniul pregătirii în nursing. Anul acesta sunt puse la bătaie 280 de locuri la buget şi alte 280 cu taxă. Costurile unui an şcolar se ridică la 2.200 lei. La Şcoala Postliceală Sanitară de Stat „Grigore Ghica Vodă” din Iaşi sunt deja 3 concurenţi pe loc, iar înscrierile se termină abia la finalul lunii, când se preconizează că numărul celor înscrişi se va dubla.

Analist-programator în doar un an şi jumătate
Nu doar specializările sani-tare sunt vânate de absolvenţii de liceu. De exemplu, la Liceul Tehnologic de Servicii „Sfântul Apostol Andrei” din Ploieşti e la mare căutare calificarea stilist. „Cursurile sunt fără taxă, nu e nevoie nici de diplomă de Baca-laureat pentru înscriere. Durata cursurilor este de doi ani, sistemul e modular - avem module de frizerie, coafură, permanent, aranjat mustăţi, aranjat de ocazie. Practica se face iniţiat în atelierele noastre, după aceea se face un stagiu în unităţile partenere”, explică Nicoleta Marin, directorul instituţiei. Cu şanse mari de anga-jare după ce termină şcoala sunt şi absolvenţii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir, la specializarea analist-programator. Durata cursurilor este de un an şi jumătate, iar la finalul acestora se dă un examen care constă în susţi-nerea unui proiect şi o probă orală. Cu diploma obţinută la această şcoală, cursanţii pot să se angajeze ca operatori calculator în orice domeniu. Reprezentanţii colegiului spun că absolvenţii cu rezultatele cele mai bune s-au angajat la reprezentantul Mercedes din oraş. La finalul cursurilor, nivelul unui absolvent al colegiului este peste cel al unui elev care a terminat un liceu de matematică-informatică. 56.000 de elevi din promoția 2015 au picat examenul de bacalaureat în prima sesiune.

Accesul în învăţământului terţiar nonuniversitar – colegii şi postliceale – se poate face fără diploma de Bacalaureat. Absolventul va primi un certificat de calificare profesională, care nu echivalează cu diploma de licenţă, dar atestă competenţele dobândite.

Învăţământul terţiar nonuniversitar poate dura între unu şi trei ani. Un colegiu poate funcţiona în cadrul unei universităţi, însă această formă de învăţământ nu este încadrată la studii superioare.

Locuri mai multe la postliceală
anul şcolar 2015-2016: 30.422 locuri
anul şcolar 2014-2015: 28.088 locuri
anul şcolar 2013-2014: 22.806 locuri
 

×