x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătăile şi furturile în şcoli, în creştere cu aproape 14% anul acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Bătăile şi furturile în şcoli, în creştere cu aproape 14% anul acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

18 Mar 2013   •   12:36
Bătăile şi furturile în şcoli, în creştere cu aproape 14% anul acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Tot mai mulţi elevi se iau la bătaie în clase sau în curtea şcolii, observându-se şi o creştere a furturilor în înstituţiile de învăţământ, poliţiştii observând că violenţa în şcoli prezintă un trend ascendent în anul şcolar 2012 - 2013, informează agerpres.ro.

Numai în semestrul I al acestui an şcolar s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor de furt, loviri sau alte violenţe cu 13,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului şcolar precedent. 85% dintre evenimente au avut loc în curtea şcolii sau în clase şi 15% în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, au precizat reprezentanţi ai Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române.

"De securitatea din interiorul şcolilor se ocupă conducerea unităţilor de învăţământ, iar noi avem datoria de a asigura securitatea în afara şcolii, în proximitate. Noi venim în sprijinul cadrelor didactice pentru a stopa astfel de incidente prin tot felul de activităţi pe care ne-am propus să le întreprindem împreună cu unităţile de învăţământ. În baza protocoalelor de colaborare cu inspectoratele şcolare noi putem interveni ori de câte ori ni se solicită sprijinul", a declarat George Popa, ofiţer coordonare proximitate din cadrul Direcţiei de Ordine Publică.

Creşteri ale incidentelor care au loc în incinta şcolilor au fost înregistrare şi în primele luni ale acestui an.

"În primele două luni ale anului 2013, la începutul semestrului al doilea, avem o creştere sesizată în incinta şi zona adiacentă şcolilor de învăţământ preuniversitar cu 10,63% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În funcţie de locul comiterii faptelor penale s-au înregistrat creşteri ale infracţiunilor săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ cu 12,74% şi scăderi ale celor din zona adiacentă cu 6,25%", a spus George Popa.

El a afirmat că majoritatea incidentelor care au loc în şcoli se încadrează la infracţiunea de furt, dar şi loviri sau alte violenţe. Există şi cazuri extreme precum înjunghierile, aşa cum au fost evenimentele izolate de la Târgovişte sau la Craiova.

"Majoritatea faptelor înregistrate sunt de furt, iar apoi sunt lovirile şi alte violenţe. Ponderea o deţin infracţiunile de furt, 59%, iar cele de loviri şi alte violenţe, 32%. Din ce am identificat noi, predomină furturile de bani, telefoane pentru că ei se şi etalează cu anumite mărci de telefoane. În ultima perioadă am avut câteva cazuri de înjunghiere. Am constatat că foarte mulţi tineri nu conştientizează că rănirea unei persoane cu un cuţit nu este o contravenţie, ci o infracţiune, aşa cum au fost cazurile de la Craiova sau de la Târgovişte. Intenţia nu este directă, nici ei nu-şi doresc, pentru că în urma audierilor spun că regretă fapta, dar este tardiv", a afirmat George Popa.

Elevii care au între 14 şi 16 ani pot plăti cu închisoarea pentru faptele lor dacă în timpul anchetei se dovedeşte că aceştia au avut discernământ atunci când au comis fapta, în timp ce în cazul celor de până în 14 ani, răspunzători sunt părinţii.

×