x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BĂTĂLIA PENTRU PARCHETUL GENERAL. Cum a ajuns prietena lui Blejnar "în cărţi" pentru funcţia de procuror general al României (STENOGRAME)

BĂTĂLIA PENTRU PARCHETUL GENERAL. Cum a ajuns prietena lui Blejnar "în cărţi" pentru funcţia de procuror general al României (STENOGRAME)

06 Sep 2012   •   14:20
BĂTĂLIA PENTRU PARCHETUL GENERAL. Cum a ajuns prietena lui Blejnar "în cărţi" pentru funcţia de procuror general al României (STENOGRAME)

Numirea noului procuror general al Romaniei si a sefului DNA va fi, fara discutie, una dintre cele mai importante teme ale urmatoarelor trei saptamani, pentru ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, intentioneaza sa faca nominalizari pentru aceste functii pana la sfarsitul lunii.
Inainte insa ca ministrul sa anunte public ca a deschis procedura de selectie si ca procurorii interesati pot sa isi prezinte candidaturile, pe piata a fost lansata ieri una dintre cele mai penibile intoxicari, respectiv ca procuroarea Alina Bica - fost secretar de stat in Ministerul Justitiei in timpul guvernarii PDL si actual consilier al sefului DIICOT, Codrut Olaru - ar putea prelua functia de procuror general al Romaniei. Surse oficiale au declarat pentru o agentie de stiri ca Mona Pivniceru a avut o intrevedere cu procuroarea Alina Bica. Astazi insa ministrul a negat faptul ca s-a intanit cu Alina Bica si ca aceasta ar reprezenta o varianta pentru functia care va ramane disponibila dupa expirarea mandatului Codrutei Kovesi.

Bica ii spune "puiule" lui Blejnar

Este interesant sa precizam cine este Alina Bica si sa urmarim reactiile dupa ce informatia a fost lansata pe piata. Potrivit unor stenograme publicate de antena3.ro, fostul secretar de stat negocia functiile de conducere din ANAF direct cu seful institutiei, Sorin Blejnar. Sursa citata prezinta stenograma unei incerceptari telefonice, pe care o redam in continuare.

"ALINA BICA: Domnu' de la resurse umane a spus asa, a intrebat-o cu ce se ocupa, ce-a facut, alea, alea si la un moment dat i-a zis ca are aceasta functie vacanta si ca ar fi foarte potrivita. Da' daca nu vrei sa fie, nu ma deranjeaza.

SORIN BLEJNAR: Nu, e ok, eu chiar o luam…

ALINA BICA: De birou! De birou! E un loc foarte bunut!

SORIN BLEJNAR: E un loc bun, da.

SORINBLEJNAR: Bun, ea e sef de birou la contestatii la Brasov.

ALINA BICA: Si e sef de birou si aici.

SORIN BLEJNAR: Si e sef de birou la birou' central de asistenta contribuabil.

ALINA BICA: Da puiule!

Dupa un alt schimb de impresii legate de pozitia pe care urma sa o ocupe cunostinta Alinei Bica , cei doi incep sa glumeasca pe seama muncii la stat.

SORIN BLEJNAR: Auzi, cand o sa ma retrag din sistem, o s-o dau afara si-o sa ma duc in locul ala!

ALINA BICA: De ce? E foarte bun locul?

SORIN BLEJNAR: Birou de asistenta contribuabil? Tu ce vorbesti?

ALINA BICA: Deci habar n-am ce inseamna!

SORIN BLEJNAR: Foarte bine, foarte bine! E un program lejer, e un program de discuti prin adresa cu contribuabilii, ii indrumi pe aia din tara despre ce e vorba.

ALINA BICA: E o frectie?

SORIN BLEJNAR: Nu e o frectie, e un loc frumos".

Sa revenim insa la reactiile aparute pe piata dupa lansarea intoxicarii Alina Bica.
1) Cea mai suprinzatoare atitudine este cea a lui Titus Corlatean, fost ministru PSD al Justitiei, care i-a ridicat osanele procuroarei Alina Bica: "Eu am si lucrat, dupa preluarea mandatului, cateva saptamani cu dumneaei, e o persoana cu nivel de profesionalism ridicat. Eu am apreciat-o, desi a facut parte din alta echipa, din cate stiu eu, cu o buna relationare la Bruxelles". Cat despre relationarea cu Sorin Blejnar, cercetat penal acum, si careia Alina Bica ii este obligata, domnul Corlatean nu pare a avea informatii.
2) Reactii pozitive la adresa Alinei Bica s-au manifestat in retelele de socializare, aprecierile venind exclusiv din zona PDL. posibila numire a acesteia fiind primita cu bucurie.
3) In mediile profesionale insa, nu s-a intamplat acest lucru, procurorii fiind nemultumiti de posibila nominalizare a Alinei Bica, care - dupa ce a plecat din Ministerul Justitiei - a preferat postul cald si comod de consilier, in loc sa se intoarca la activitatea de ancheta.
Cronologia evenimentelor si toate indiciile arata faptul ca ne aflam in fata unei incercari de manipulare, de sondare a terenului, probabil prima intoxicare dintr-un lung sir care va urma. Ramane de vazut daca ministrul Justiei va reusi sa faca fata provocarilor pe care PDL si Traian Basescu le vor lansa in continuare in legatura cu numirile noilor sefi din Parchete. Pana acum, Mona Pivniceru - prin transparenta si prin declaratii ferme - a reusit sa dezamorseze grenada. Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre PSD, care, prin declaratia ministrului de externe, a dat cu bata in balta.

×