x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătrâni aduşi cu duba la instanţă. Octogenari încolonaţi forţat pentru a fi audiaţi în dosarul fraudării referendumului de demitere a lui Băsescu

Bătrâni aduşi cu duba la instanţă. Octogenari încolonaţi forţat pentru a fi audiaţi în dosarul fraudării referendumului de demitere a lui Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    03 Sep 2014   •   20:44
Bătrâni aduşi cu duba la instanţă. Octogenari încolonaţi forţat pentru a fi audiaţi în dosarul fraudării referendumului de demitere a lui Băsescu
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

12 persoane, majoritatea în vârstă, din judeţul Teleorman, au fost aduse ieri cu duba la instanţa supremă pentru a fi audiate în dosarul “Referendumul” în care este inculpat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Bătrânii, mulţi având peste 80 de ani, au fost aduşi la ÎCCJ cu mandate de aducere, după ce au refuzat să se prezinte în instanţă, unii fiind bolnavi. În faţa instanţei, persoanele audiate au declarat că nu au votat la referendum, deşi numele lor apar pe listele speciale. “Pe o listă acolo apărea o semnătură, dar nu era semnătura mea”, a declarat una dintre persoanele audiate.

Altele nici nu ştiau concret pentru ce au fost aduse la instanţă. “Pentru votare” sau “De unde să ştiu...”, au răspuns reporterilor. Chestionată despre întrebările puse de instanţă, o altă bătrână a răspuns: “Aicea? Să fiu sinceră am jurat pe Biblie şi am spus adevărul că nu ascund nimic”. Chiar dacă pentru alţii aducerea cu duba şi interogarea la instanţă i-ar fi putut speria astfel încât să nu mai meargă la vot, pe unii bătrâni “tactica” nu i-a impresionat. “Merg la vot, de ce să nu merg, chiar dacă sunt şi bolnavă tot mă târăsc şi mă duc”, a declarat o bătrână.

Au fost însă şi declaraţii contradictorii, conform Agerpres. O bătrână din comuna Ţigăneşti, care nu ştia să citească şi nici nu auzea prea bine, a susţinut în sala de judecată că a votat la referendum, deşi în declaraţia dată la DNA afirmase că nu a făcut acest lucru. Pentru a se lămuri, judecătoarele i-au cerut cartea de identitate, în care apărea menţiunea “votat”.  După audiere, martorii au fost urcaţi în duba Poliţiei şi duşi acasă. Liviu Dragnea a fost citat şi el ieri la instanţa supremă, dar a anunţat că nu poate fi prezent. Instanţa va emite şi alte mandate de aducere, întrucât mulţi martori au refuzat să vină de bunăvoie. Procesul continuă cu audierea unor inculpaţi din oraşul Bragadiru, judeţul Ilfov.

Într-un interviu acordat revistei Kamikaze anul trecut în octombrie, procurorul DNA Lucian Papici a explicat cum a luat naştere dosarul “Referendumul”. “Eu eram în concediu în vara lui 2012 când Daniel Morar m-a sunat că trebuie să mă întorc neapărat din vacanţă căci sunt informaţii copleşitoare din partea serviciilor cum că se pregăteşte o fraudă de proporţii la referendum şi că va trebui să facem o investigaţie preliminară. Nu mi-a prea convenit, dar am venit, eram şeful secţiei. În acest dosar au fost angrenaţi, dacă nu mă înşel, şase procurori, adică jumătate din efectivele secţiei I. Dintre aceştia cel mai destoinic părea domnul procuror Gheorghe Bocşan, avea o viziune, părea foarte determinat. Încet-încet ceilalţi procurori au renunţat să se implice şi a rămas doar colega Mariana Alexandru, adjuncta mea şi procurorul Bocşan. Şi procurorul Bocşan l-a pus pe Dragnea sub acuzare, a făcut învinuiri în dosar, ba chiar i-a zis lui Morar la un moment dat că oare n-ar trebui să-l ducă pe Dragnea la arestare preventivă! Deci părea foarte determinat să-şi facă bine cercetarea. Peste ceva timp însă Morar mă cheamă şi-mi spune: “Vezi că Bocşan nu vrea să meargă mai departe, s-a întâmplat ceva ciudat cu el, dă înapoi”. Bocşan a condus foarte bine dosarul până la Dragnea, fraudele de la secţiile de votare sunt investigate de el. Dar lipsea clu-ul acestui dosar, cine i-a influenţat pe aceşti aranjori de la secţiile de votare, implicarea lui Dragnea. La scurt timp chiar Bocşan m-a anunţat că renunţă, pentru motive personale, pe care nu are sens să le discut aici. Să zicem că şi-a pierdut benzina pe parcurs. Eu cred că mai degrabă i-a găurit cineva rezervorul. Şi atunci m-a chemat Morar pe mine să preiau dosarul, în faza lui cea mai grea, respectiv formularea acuzării în sarcina lui Dragnea”, a povestit Papici.

În dosarul “Referendumul”, vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

×