x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Batut pentru ca vorbeste romaneste

Batut pentru ca vorbeste romaneste

05 Iun 2004   •   00:00

Un tanar din raionul transnistrean Grigoriopol a fost batut cu bestialitate in timpul stagiului militar efectuat in armata autorproclamatei republici.

LAVINIA TUDORAN

Motivul? Publicatia de peste Prut Jurnalul de Chisinau scrie ca Mihai T. a suferit cumplit doar pentru ca vorbea romaneste. Timp de sase luni, el a fost maltratat in fiecare zi de superiorii sai. ASCUNS. Incidentul a avut loc de multa vreme, dar si acum, dupa aproape opt ani, Mihai sta cu frica-n san. In 1997, in disperare de cauza, militarul a dezertat si a trecut Nistrul inot crezand ca va gasi protectia autoritatilor de la Chisinau. Insa nici oficialii de aici nu sunt prea indragostiti de limba romana si de romani. Astazi, criminalii lui Igor Smirnov se plimba nestingherit prin orasele Moldovei, cautandu-l si dorind si sa-l pedepseasca pe fugar pentru "crima" de acum opt ani, scrie ziarul de la Chisinau. Disperat, Mihai se ascunde din ianuarie 2004 intr-un subsol intunecos si mizerabil, departe de ochii curiosilor. Ii este frica "sa iasa la suprafata", fiind obsedat de gandul ca va fi ridicat cu forta si dus peste Nistru.

LESINAT DE DURERE. "Satul meu de bastina este populat preponderent de moldoveni. Atunci, in 1997, nu prea simteam atitudinea ostila a rusilor. Desi la televizor Smirnov tipa, zi si noapte, ca "iaca-iaca, ne ataca agresorii romani", satenii stiau bine ca peste Nistru traiesc oameni normali, care nu mai vor varsare de sange. Acasa doar vorbisem numai romaneste. Acolo vorbeam numai in rusa. Imi venea cam greu sa ma exprim. Iata, pentru asta si nu numai… eram batut de ofiteri. Ma bateau cu pumnii si picioarele in burta, in fata… Lesinat de durere, ma faceam covrig si induram umilintele lor. Eram numai vanatai peste tot corpul", le-a explicat tanarul gazetarilor moldoveni.

"NU STIU CE SA FAC". Intrebat de la cine a aflat ca este cautat, Mihai a povestit ca in ianuarie 2004 sectoristul a fost abordat de niste barbati, care s-au prezentat drept angajati ai fortelor de drept din Transnistria: "L-au intrebat daca ma cunoaste si daca stie unde locuiesc, spunandu-i ca am dezertat de pe teritoriul lor. Politistul e prieten de-al meu si m-a acoperit. Insa ei continua sa ma caute… De atunci ma ascund prin subsoluri de frica "justitiei" lor. Nu stiu ce sa fac, de la cine sa cer ajutor. Nu am nici macar statut de refugiat".

×
Subiecte în articol: observator