„Pentru alegerea primarilor din 9 iunie 2024, la nivel național, au fost centralizate 99.94 % dintre cele 3.186 de circumscripții electorale, iar pentru alegerea consiliilor locale din 9 iunie 2024 - 99.94 % dintre cele 3.186 de circumscripții electorale. Totodată, vă reamintim că, în comuna Chețani, județul Mureș, se organizează un nou tur de scrutin pentru funcția de primar în data de 23 iunie 2024, pentru candidații aflați în situație de balotaj - respectiv domnul Bega Daniel-Marcel, propus de Alianța PMP-Forța Dreptei, și domnul Emil-Florin Mocan, propus de Partidul Social Democrat”, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, se organizează un nou tur de scrutin pentru funcția de primar în data de 23 iunie 2024, în Comuna Poșaga, județul Alba, pentru candidații aflați în situație de balotaj, respectiv Aurelia Popa, propusă de Partidul Social Democrat, și Ionel Bulgăr, propus de Partidul Național Liberal.
„Pentru alegerea consiliilor județene din 9 iunie 2024, vă informăm că, la nivel național, au fost centralizate 39 dintre cele 41 de circumscripții electorale, iar pentru alegerea președinților consiliilor județene din 9 iunie 2024 - 39 dintre cele 41 de circumscripții electorale”, se menționează în finalul comunicatului.
Lista noilor europarlamentari
Alianța PSD-PNL va avea 19 mandate de europarlamentar, AUR AUR - șase mandate, ADU - trei mandate, SOS - două mandate, iar UDMR două mandate, potrivit daleor centralizate de BEC. Nicu Ștefănuță a obținut mandatul ca independent.
În urma atribuirii celor 33 de mandate alocate României în Parlamentul European, situația se prezintă astfel: PSD-PNL - 19 mandate, AUR - șase mandate, ADU - trei mandate, SOS - două mandate, UDMR - două mandate, candidat independent - un mandat.
Lista europarlamentaerilor aleși este următoarea:
Tudose Mihai (PSD-PNL)
Bogdan Ioan-Rareș (PSD-PNL)
Firea Gabriela (PSD-PNL)
Terheș Cristian-Vasile (AUR)
Motreanu Dan-Ștefan (PSD-PNL)
Manda Iulian-Claudiu (PSD-PNL)
Barna Ilie-Dan (ADU)
Valean Adina-Ioana (PSD-PNL)
Târziu Claudiu-Richard (AUR)
Negrescu Victor (PSD-PNL)
Winkler Iuliu (UDMR)
Dîncu Vasile (PSD-PNL)
Buda Daniel (PSD-PNL)
Iovanovici-Șoșoacă Diana (SOS)
Piperea Gheorghe (AUR)
Grapini Maria (PSD-PNL)
Cârciu Gheorghe-Florin (PSD-PNL)
Vasile-Voiculescu Vlad (ADU)
Mureșan Siegfried-Vasile (PSD-PNL)
Benea Adrian-Dragoș (PSD-PNL)
Teodorescu Maria-Georgiana (AUR)
Hava Mircea-Gheorghe (PSD-PNL)
Vincze Loránt-Győrgy (UDMR)
Nica Dan (PSD-PNL)
Ștefănuță Nicolae-Bogdănel (independent)
Falcă Gheorghe (PSD-PNL)
Axinia Adrian-George (AUR)
Tomac Eugen (ADU)
Mușoiu Ștefan (PSD-PNL)
Mînzatu Roxana (PSD-PNL)
Popescu Virgil-Daniel (PSD-PNL)
Lazarus Luis-Vicențiu (SOS)
Sturdza Șerban-Dimitrie (AUR).
Procesul verbal privind centralizarea voturilor și atribuirea mandatelor au fost transmise Monitorului Oficial al României și urmează să fie publicate.
Cinci partide și alianțe și un independent au trecut pragul electoral la europarlamentare
Cinci partide și alianțe și un independent au trecut pragul electoral la europarlamentare, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central
Partidele și alianțele care au întrunit pragul electoral sunt Alianța Electorală PSD-PNL (4.341.686 voturi), Alianța AUR (1.334.905 voturi), Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei (778.901 voturi), UDMR (579.180 de voturi) și Partidul SOS (450.040 de voturi).
Totodată, Nicu Ștefănuță, candidat independent, a trecut coeficientul electoral. El a obținut 275.796 voturi.
Pragul electoral a fost de 447.131 voturi, în timp ce coeficientul, care se aplică independenților, a fost 270.988 voturi.
BEC a prezentat, marți seara, lista partidelor, alianțelor și candidaților independenți cărora li se pot repartiza mandate pentru Parlamentul European.