Schimbarea de Guvern de la Bucuresti a starnit un interes deosebit in presa oficiala de la Beijing. In numai cateva ore Romania a fost prezenta in articole, fotografii si secvente video care rivalizeaza cantitativ cu tot ce s-a scris de la inceputul anului. Agentia oficiala de presa Xinhua, cotidianul de limba engleza China Daily, Radio China International si postul oficial de televiziune CCTV au furnizat informatii de la motiunea de cenzura din Parlamentul Romaniei si desemnarea noului premier, Victor Ponta.
Interesul pentru Romania este o surpriza placuta aici, in China, cata vreme de mai multi ani relatia romano-chineza sufera la toate palierele, iar semnalele lansate de oficialii de la Beijing s-au lovit de indiferenta sau gesturile lipsite de eleganta ale decidentilor de la Bucuresti. Comparativ, caderea Guvernului Ungureanu si desemnarea lui Victor Ponta in calitate de prim-ministru al Romaniei a fost reflactata pe Xinhua, in numai cateva ore, in patru aparitii, in vreme ce vizita de patru zile a premierului Emil Boc in China, august 2011, a fost reflectata in doua articole. In aceeasi idee, desi proaspatul fost premier Mihai-Razvan Ungureanu a avut, in Polonia, un tete-a-tete cu premierul chinez Wen Jiabao, singurele mentiuni in presa chineza au fost doua imagini la agentia oficiala, la pachet cu alte cateva zeci, de la celelalte intalniri. Acestea in conditiile in care ex-premierul Ungureanu a subliniat corect realitatea potrivit careia "de foarte multe ori am fost pusi in situatia de a nu putea oferi consistenta contactelor de inalt nivel presedinte-prim-ministru'. Declaratia prezentata de Agerpres este binecunoscuta de oficialii de la Beijing, de cercurile politice si economice din China care actioneaza numai in baza unui semnal politic clar, coerent si constant. Dar Bucurestiul, de multi ani, nu a facut decat sa rateze oportunitati dupa oportunitati in relatia cu China.
Revenind la motiunea de cenzura si la desemnarea noului premier, presa chineza a retinut si repetat cateva teme, pentru a intelege cum se vede Romania de la Beijing. Cele mai evidentiate idei au fost acelea ca ex-premierul Ungureanu este fost sef de serviciu secret si ca a avut cel mai scurt mandat de prim-ministru. Apoi, faptul ca Guvernul demis a acceptat sa privatizeze companii de stat si sa acorde licente de exploatare pentru resurse importante, ca a alocat fonduri bugetare clientelei politice si a incalcat principiul autonomiei universitare aproband infiintarea unei facultati in limba maghiara la cererea unuia dintre partenerii politici. O alta tema retinuta de agentia oficiala Xinhua a fost reprosul facut minoritatilor din Parlamentul Romaniei de catre liderul PDL, Emil Boc, pe seama carora a fost pusa caderea Guvernului Ungureanu.
In ceea ce il priveste pe noul premier, Victor Ponta s-a bucurat de o atentie deosebita in cele cateva zeci de ore scurse de la adoptarea motiunii de cenzura. Este primul premier desemnat care apare la televiziunile din China, care este "urmarit' pas cu pas in primele ore de mandat. Acesta poate sa fie un efect al bunelor relatii pe care premierul desemnat le are la nivel politic in China. Ponta este invitat constant, in ultimi ani, la evenimentele politice internationale de aici. Intr-un interviu acordat Radio China International, in mai 2011, dupa Forumul politic China - Europa, Ponta declara: "Doresc ca din Romania tot ceea ce discutam cu partenerii chinezi sa se puna in practica, sa nu ramana doar la nivelul discutiilor de principiu. Imi doresc sa ne concentram mult mai mult pe partea economica. Cred ca acum Romania are o sansa extraordinara de a reveni la egalitate cu China din punct de vedere economic, daca isi dezvolta capacitatile de export in special in ceea ce priveste productia agroalimentara, de care China are foarte mare nevoie'.
In conditiile in care oficialitatile chineze, la cel mai inalt nivel, au pastrat o atitudine constructiva, de permanenta intelegere in fata rateurilor de relationare si comunicare ale Romaniei din ultimii ani, este posibil ca interesul pentru schimbarea Guvernului de la Bucuresti si instalarea unui nou premier, in persoana lui Victor Ponta, sa fie inteles la Beijing ca o iesire de sub tutela decizionala a presedintelui Traian Basescu. Diplomatia si eticheta chineza nu pun decat in situatii extreme in discutie problemele dificile, asa cum se practica frecvent in Europa. Aici se actioneaza! Iar relatiile diplomatice si politice dintre Romania si China pot fi raportate simplu la turneele intreprinse in Europa de presedintele sau premierul chinezi din agenda carora a lipsit permanent Romania. In sens opus, din anul 2006, Romania nu a mai avut nicio vizita de stat in China.
Fara un suport declarat, fara un mesaj politic clar din partea Bucurestiului, relatia cu R.P. Chineza nu va putea fi relansata. Iar una dintre misiunile extrem de importante ale viitorului Guvern condus de premierul desemnat Victor Ponta va fi aceea de a pune relatia cu China pe traseul firesc si necesar.