x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biblioteca Metropolitana, alungata in Parcul Herastrau

Biblioteca Metropolitana, alungata in Parcul Herastrau

21 Sep 2004   •   00:00

Aproximativ 200.000 de carti din colectia Bibliotecii Metropolitane Bucuresti au fost mutate din aceasta vara in mai multe baraci din Parcul Herastrau, din cauza ca institutia a trebuit sa retrocedeze trei dintre filialele sale fostilor proprietari, a anuntat directorul bibliotecii, Florin Rotaru, citat de Mediafax.

LUCIAN FLOREA

Tot in acest an, cea mai mare biblioteca publica din Romania va trebui sa elibereze inca doua spatii, aflate in aceeasi situatie, si va trebui sa mute inca circa 150.000 de volume.

ADAPOSTITE DE PLOAIE. "Conditiile din Herastrau sunt total improprii. Nu e incalzire, nu e lumina. Cartile sunt adapostite, adica nu ploua peste ele. In rest, nu putem vorbi de conditii de pastrare", a declarat Florin Rotaru. Acesta a mai adaugat ca doua depozite, cel din Herastrau si unul din Parcul Tineretului, sunt pline si ca inca nu exista o solutie pentru cartile care vor fi mutate la iarna.

In prezent, Biblioteca Metropolitana, care deserveste un oras de doua milioane de locuitori, are 36 de filiale. Legea bibliotecilor prevede insa o filiala la maximum 25.000 de locuitori, adica, la nivelul Capitalei, un numar de 80 de sedii. Aceeasi lege mai precizeaza, pentru fiecare unitate, standardele pentru suprafata minima, numarul de bibliotecari si de unitati bibliografice, raportat la numarul de locuitori. Singura filiala din Sectorul 2 si una din cele trei la nivel de municipiu care indeplineste aceste standarde va fi pierduta de Biblioteca in aceasta iarna.

FARA TOALETE. Majoritatea sediilor institutiei isi desfasoara activitatea in spatii mici si nemodernizate. Unele dintre ele, mai ales in Sectorul 6, nu au nici macar grupuri sanitare. "Suntem singura tara din Europa unde mai exista biblioteci incalzite cu lemne si fara grupuri sanitare", a spus directorul Florin Rotaru.

Biblioteca Municipala a primit patru spatii, care nu sunt insa terminate.

Conducerea institutiei sustine ca anul viitor spera sa aiba fondurile pentru definitivarea cladirilor. Conform lui Florin Rotaru, este vorba de spatii comerciale care au fost scoase la vanzare si nu au fost achizitionate.

DELASARE

"Conditiile din Herastrau sunt total improprii. Nu e incalzire, nu e lumina. Cartile sunt adapostite, adica nu ploua peste ele. In rest, nu putem vorbi de conditii de pastrare" - Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti
×
Subiecte în articol: observator