x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilanţ îngrijorător în dosarul contrabandei cu ţigări

Bilanţ îngrijorător în dosarul contrabandei cu ţigări

08 Feb 2011   •   18:58

Zi de foc ieri pentru contrabandiştii de ţigări, peste care au dat buzna la prima oră a dimineţii poliţiştii. IPJ Argeş împreună cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a coordonat cea mai amplă acţiune de acest gen din ultimii ani şi la nivelul întregii ţări au fost efectuate 75 percheziţii. Descinderile au avut loc la Bucureşti şi în judeţele Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timiş şi Dâmboviţa. În judeţul Argeş, unde exista una dintre cele mai mari pieţe de desfacere a ţigărilor au fost făcute percheziţii în Piteşti, în cartierul Popa Şapcă şi pe strada ştrandului, acolo unde în garaje sau curţi s-au găsit chiar şi 37 şi respectiv 25 de baxuri de ţigări, dar şi în oraşele ?tefăneşti şi Topoloveni. În total au fost ridicate pentru audieri 72 de persoane, care sunt acuzate de evaziune fiscală, contrabandă şi comercializare ilegală de ţigări înafara antrepozitului fiscal.

În toată ţara a avut loc o amplă desfăşurare de forţe, până aseară târziu la Piteşti urmând să ajungă şi suspecţii din Suceava, Maramureş sau Timiş. Dubele poliţiei au făcut zeci, poate sute de drumuri toată ziua, iar rudele suspecţilor s-au postat în faţa Parchetului. Anchetatorii au precizat că au fost ridicate peste 3 milioane de ţigarete, marfa fiind depusă în două camera de corpuri delicate din cadrul IPJ Argeş. Numărul ţigărilor este însă mult mai mare, pentru că alte baxuri vor fi aduse din ţară.”Până la acest moment, în urma percheziţiilor au fost ridicate peste 250 baxuri de ţigări, pistoale cu şocuri electrice, arme albe precum şi arme de foc, girofaruri şi sirene (ce creau aparenţa de autenticitate) şi importante sume de bani în lei şi valută (aproximativ 500.000 lei, alte sume nefiind încă numărate)”, a precizat Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Până aseară, la ora 18,30 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş dispuseseră reţinerea pentru 24 de ore a cinci persoane, în condiţiile în care din cele 72 de persoane învinuite nu ajunseseră la audieri decât vreo 50. Audierile au avut loc pe bandă rulantă şi s-au întins tîrziu în noapte. Cel mai probabil persoanele reţinute vor fi propuse pentru mandate de arestare în cursul zilei de miercuri. Poliţiştii argeşeni au mai precizat că prejudicial estimativ depăşeşte 700.000 de euro. Ancheta lor a fost demarată în luna august 2010, însă au fost nevoiţi să aştepte jumătate de an pentru a putea strânge probe şi pentru a stabili concret filiera prin care ajungeau ţigările în ţară.

×