INFRACŢIUNI SESIZATE : 61% au fost de natură judiciară, 12% economice şi 27% de altă natură.
În ceea ce priveşte tipul infracţiunilor sesizate, aproximativ 77 % se referă la loviri şi alte violenţe. Pe locul doi se situează vătămările corporale, iar pe locul trei ameninţările (în creştere cu 40 la sută faţă de anul 2008).
Potrivit bilanţului pe 2009 al Poliţiei Capitalei, peste 61% din infracţiunile constatate în Bucureşti pe parcursul anului 2009 au fost de natură judiciară, din care aproape 17 la sută au fost grave, nivelul marii criminalităţi rămânând, totuşi, constant faţă de anul precedent. Din totalul infracţiunilor sesizate de Poliţia Capitalei în 2009, 61% au fost de natură judiciară, 12% de natură economică şi 27% de altă natură. Poliţiştii au sesizat, în perioada menţionată, aproape 100.000 de infracţiuni, din care aproape 80.000 au fost rezolvate.Anchetatorii au reuşit destructurarea a 133 de grupări infracţionale, cu aproape 850 de membrii, active pe teritoriul Capitalei. În plus, au fost reţinute aproape 1.700 de persoane, pentru diverse infracţiuni. Spre exemplu, în 2009 au fost destructurate grupările "Tostao" (cinci membri, cinci reţinuţi pentru infracţiuni cu violenţă, tâlhărie, lipsire de libertate, şantaj), "Gemenii" (şapte membrii, patru reţinuţi pentru tentativă de omor, violare de domiciliu şi furturi de autoturisme de lux), "Briceag" (şase membrii, şase arestaţi pentru furturi de şi din case de bani), "Vica" (nouă membrii, opt arestaţi pentru tentativă de omor, şantaj, violare de domiciliu), "Jurnaliştii" (16 membrii, înşelăciuni bancare) şi "Cesionarii" (11 membrii, falsificarea de banderole de marcat, contrafacere de băuturi alcoolice).
În ceea ce priveşte tipul infracţiunilor sesizate, aproximativ 77 % se referă la loviri şi alte violenţe. Pe locul doi se situează vătămările corporale, iar pe locul trei ameninţările (în creştere cu 40 la sută faţă de anul 2008).
La categoria furturi (aproape 2.000 de cazuri), caracteristica în 2009 este reprezentată tot de mica criminalitate (85 la sută din cazuri), fiind vorba, în principal, de furturi din sau de pe autovehicule. Infracţiunile în scădere în 2009 au fost traficul şi consumul ilicit de droguri, furturile de componente auto (scădere de 1,4 la sută) şi furturile din buzunare (3,6 la sută). La capitolul infracţiuni economice au fost constatate aproape 5.500 de cazuri în 2009, cu un prejudiciu recuperat de aproape 550 de milioane de lei. Poliţiştii au cercetat aproximativ 3.250 de persoane, din care aproape 3.000 pentru infracţiuni economice. În cazul a 39 din acestea s-a dispus măsura reţinerii sau au fost emise mandate de arestare preventivă.Cele mai multe infracţiuni economice au vizat înşelăciuni, legea cecului şi evaziuni fiscale. Potrivit concluziilor bilanţului priorităţile pentru anul 2010 ale Poliţiei Capitalei sunt menţinerea nivelului criminalităţii stradale, destructurarea grupurilor infracţionale, descoperirea evaziunilor fiscale şi îmbunătăţirea siguranţei rutiere.
TEORETIC, ÎN 2009 AU FOST MAI PUţINE ACCIDENTE!
Pe partea rutieră, numărul accidentelor rutiere grave produse în Capitală a scăzut cu aproape 15 la sută în 2009 faţă de anul precedent, acelaşi trand descendent urmându-l şi numărul morţilor şi al răniţilor grav. În 2009 s-au produs cu 173 de accidente grave mai puţin decât în 2008, au murit cu opt persoane mai puţin şi au fost cu 171 de răniţi grav mai puţin. Poliţiştii au constatat, în 2009, aproape 3.200 de infracţiuni rutiere şi au aplicat aproape 350.000 de contravenţii. Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea de prioritate pentru pietoni, neacordarea de prioritate la autovehicule, viteza excesivă sau neadaptată şi neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. Priorităţile pentru anul 2010 ale Poliţiei Capitalei sunt menţinerea nivelului criminalităţii stradale, destructurarea grupurilor infracţionale, descoperirea evaziunilor fiscale şi îmbunătăţirea siguranţei rutiere.