x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biocarburanții, obligatorii în România din iunie. Va crește prețul și consumul?

Biocarburanții, obligatorii în România din iunie. Va crește prețul și consumul?

de Redacția Jurnalul    |    04 Iun 2023   •   06:20
Biocarburanții, obligatorii în România din iunie. Va crește prețul și consumul?
Sursa foto: Hepta

Benzina şi motorina vândute în România trebuie să conţină obligatoriu biocarburanţi, începând din 1 iunie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă.

Potrivit Antena 3 CNN, benzina şi motorina trebuie să conţină obligatoriu minim 8% şi, respectiv 6,5% biocarburanţi, arată o ordonanţă a Guvernului aprobată în iunie.

Măsura se aplică pentru ca ţara noastră să îşi poată respecta, ca stat membru al Uniunii Europene, pe de o parte obligaţia de reducere a gazelor cu efect de seră dar și ținta de folosire a minimum 10% energie din surse regenerabile, pentru toate formele de transport.

Odată cu apariția biocombustibililor în stațiile de carburanți din România, începând cu 1 iunie, este posibil ca oamenii să cheltuiască mai mult pe combustibil. 

Acest lucru este însă inevitabil, deoarece este o parte a planului de reducere a emisiilor de CO2 inițiat de Comisia Europeană. Mai multe state membre ale Uniunii Europene folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți, iar șoferii trebuie doar să profite din plin de această situație. 

OUG: Benzina şi motorina trebuie să conţină biocarburanţi din 1 iunie

"Pentru respectarea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, începând cu data de 1 iunie 2023, operatorii economici comercializează motorină cu un conţinut de biocarburant de minimum 6,5% în volum.

Pentru respectarea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, începând cu data de 1 iunie 2023, operatorii economici comercializează numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi de minimum 8% în volum", arată OUG.

Mașinile alimentate cu biocombustibil consumă mai mult

Mașinile alimentate cu acest fel de combustibil vor consuma mai mult, deoarece autoturismele au nevoie de mai mult biocombustibil decât benzina convențională pentru a parcurge aceeași distanță.

Mai mult decât atât, există posibilitatea ca unele vehicule mai vechi să nu mai fie la fel de fiabile, deoarece mașinile cu biocombustibili sunt mai predispuse la defecțiuni. Dar acesta este prețul reducerii nivelului de CO2, cel puțin în Europa, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: Biocarburanți biocombustibili