x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blănculescu: Anchetarea vameşilor este o operaţiune de imagine

Blănculescu: Anchetarea vameşilor este o operaţiune de imagine

10 Mar 2011   •   17:02

Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control, susţine că "nu va ieşi nimic serios" din operaţiunea de arestare şi cercetare a vameşilor, deoarece ea a fost lansată de jos în sus, adică invers decât ar fi fost firesc. Este mai mult o operaţiune de imagine şi legată de dorinţa României de a fi primită în Schengen, decât o acţiune de fond, pentru destructurarea mafiei vamale, a afirmat Blănculescu.

"O operaţiune de destructurare se desfăşoară de la vârful ierarhiei către bază şi pe parcursul unei singure zile. În contradicţie cu aceste principii, la noi lovitura a fost dată la nivelul de jos, deci întreaga acţiune este sortită eşecului, pentru că toată structura superioară a rămas neatinsă. Ea acum nu numai că se reface, dar se actualizează cu toate metodele folosite, care au fost date publicităţii, respectiv cum au fost interceptaţi suspecţii, cum au fost infiltraţi ofiţerii sub acoperire şi aşa mai departe. De acum încolo, câţiva ani de zile, va fi foarte greu să mai faci o astfel de operaţiune sub acoperire", a declarat, pentru Agerpres, Ionel Blănculescu.

În opinia sa, faptul că acţiunea nu a fost pornită de sus, ci de jos, arată că 'este mai mult o operaţiune de imagine şi legată de dorinţa de a fi primiţi în Schengen, decât o acţiune de fond, pentru destructurarea mafiei vamale'.

"Ca să vă dau un exemplu, am să vă amintesc că, anul acesta, pe data de 20 ianuarie, a avut loc la New York cea mai mare acţiune de acest gen din istoria FBI, care a vizat destructurarea unei reţele a Mafiei italiene din SUA. Acolo avem de-a face cu un sistem piramidal pe care îl regăsim şi în România, care presupune cel puţin cinci niveluri, pornind de jos în sus, conceput astfel încât cei de jos să nu poată da niciun fel de informaţii despre cei de sus. La noi, la nivelul de jos, sunt vameşii, la baza unei piramide celulare şi structurate. Fiecare vameş se află într-o celulă şi nu îi cunoaşte decât pe şefii săi de tură şi de birou vamal. Chiar dacă ar şti ce se întâmplă mai sus, individul nu are probe", a spus Ionel Blănculescu.

Potrivit lui Blănculescu, acţiunea din vămile româneşti este una "fără viitor, care se va solda cu câteva condamnări, eventual cu suspendarea unor vameşi de la nivelul inferior".

×