x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blocaj aviatic - Lipsa lichidului de degivrare

Blocaj aviatic - Lipsa lichidului de degivrare

de Elena Stan    |    Anca Ardeleanu    |    05 Ian 2008   •   00:00
Blocaj aviatic - Lipsa lichidului de degivrare
Sursa foto: Dragos Stoica/

Sute de romăni au rămas in aeroporturi mult după ce pistele au fost curăţate de nămeţi. Avioanele nu au putut decola, deoarece nu au fost asigurate serviciile de dezgheţare a avioanelor.

Sute de pasageri care aşteaptau de joi dimineaţă in incinta Aeroportului "Henri Coandă" din Otopeni au ameninţat ieri că blochează intrarea in aeroport, deoarece, nici după 30 de ore, nu se ştia exact cănd ar putea decola spre destinaţiile pentru care au bilete.

Zăpada căzută in Bucureşti in ultimele două zile a dat peste cap traficul rutier, feroviar, dar şi pe cel aerian. Oamenii au fost nevoiţi să stea in aeroport mai bine de 30 de ore pentru a pleca spre destinaţiile dorite. Pasagerii au aşteptat fără apă şi măncare sau alte condiţii de confort. In aeroport, ieri, oamenii strigau "hoţii!" şi "ne vrem banii inapoi".


AUTORITÃ...ŢI. Reprezentanţii aeroporturilor nu se simt vinovaţi pentru situaţia creată. "Din punctul nostru de vedere nu mai sunt probleme, pistele sunt deschise şi toate operaţiunile se pot desfăşura in condiţii normale", a declarat Gabriel Ţară, directorul general al Aeroportului "Henri Coandă". Şi la Băneasa este deschis, Aerogara "Aurel Vlaicu" are pistele libere, insă companiile low-cost nu au suficiente nave pentru a face faţă traficului. "Sunt multe companii low-cost care nu au suficiente aeronave şi nici stocuri de lichid de degivrare, care topeşte gheaţa acumulată pe fuselajul aeronavei in momentul decolării. In lipsa acestui lichid, aeronavele nu au cum să decoleze", a explicat Ştefan Mladin, directorul general al Aeroportului Băneasa.

Serviciile de degivrare a avioanelor sunt asigurate de companiile de handling, conform contractelor incheiate cu operatorii aviatici. Haosul s-a produs, deoarece unii operatori nu aveau incheiate aceste contracte şi nici companiile de handling nu au făcut faţă volumului mare de aparate care trebuiau dezgheţate.




BACÃ...U. Pasagerii pentru două curse avănd destinaţia Torino, intre care zece copii cu vărste cuprinse intre 2 şi 7 ani, sunt blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Bacău de joi după-amiază. Cei 165 de pasageri sunt revoltaţi şi au sesizat ieri Poliţia şi Protecţia Consumatorului, pentru că nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor după ce au trecut de controlul vamal şi cel de frontieră. Reprezentanţii companiei Blue Air, care urma să asigure cursele, au spus că nici un avion propriu nu a putut decola de pe Aeroportul "Aurel Vlaicu" şi că aşteaptă să sosească două avioane de scurt curier din Cehia, care ar urma să-i preia pe călători. Crucea Roşie a oferit ceai şi alimente pasagerilor blocaţi.


DESPÃ...GUBIRI. Potrivit regulamentului comunitar, pasagerii trebuie să primească compensaţii financiare in cazul in care operatorul aerian nu respectă condiţiile de zbor. In funcţie de distanţa de zbor şi de durata intărzierii produse in urma redirecţionării cursei, clienţii au dreptul să solicite despăgubiri de la 125 de euro pănă la 600 de euro. Dacă intărzierea este mai mare de cinci ore şi o persoană decide să nu continue zborul, poate cere să i se restituie costul biletului.


Scoala nu se amănă

Inspectoratele Şcolare au raportat Ministerului Educaţiei că deocamdată nu se impune amănarea inceperii cursurilor din cauza căderilor de zăpadă din ultimele zile. "Nu există probleme la nivel de judeţe care să impună, pănă in prezent cel puţin, amănarea inceperii cursurilor, programată pentru 7 ianuarie. Pănă duminică se poate schimba situaţia in bine sau in rău", a spus Mihaela Suciu, consilierul ministrului Educaţiei. (Alina Gavrilă)


In străinătate

Şi romănii din străinătate au avut probleme. 180 de romăni au rămas blocaţi pe Aeroportul Malpensa din Milano timp de mai multe ore. Aceştia ar fi trebuit să revină in ţară cu zborul 4409 Milano - Bucureşti al companiei EasyJet. Consulul ţării noastre in Italia a mers la aeroport, insă a obţinut o singură noapte de cazare la hotel. Circa 70 de persoane din cele 180 intenţionează să dea in judecată compania aeriană. Probleme sunt şi in Bulgaria, unde mai mulţi romăni au rămas inzăpeziţi mai bine de două zile in două autocare in localitatea Razgrad. Un cetăţean romăn ar putea fi condamnat la inchisoare pentru ultraj, deoarece a avut joi seară o altercaţie cu poliţiştii bulgari, a declarat Silviu Catan, consulul Romăniei la Sofia.


Trenuri anulate şi drumuri blocate

Din cauza vremii nefavorabile, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anulat următoarele trenuri: Intercity 592 Timişoara - Bucureşti Nord, Rapidele 871 Bucureşti Nord - Galaţi, 638 Ploieşti Sud - Bucureşti Nord şi 687 Bucureşti Nord - Constanţa. Au fost anulate şi trenurile personale 8022 Călăraşi - Bucureşti Obor, 8151 Urziceni - Slobozia, 3012 Cămpina - Bucureşti Nord. Circulaţia rutieră pe mai multe drumuri este ingreunată sau blocată. Traficul este intrerupt intre localităţile Lehliu şi Feteşti de pe Autostrada Soarelui, pe DN3 Ostrov - Basarabi, DN38 Agigea - Negru Vodă, DN41 intre localităţile Daia şi Ghirnogi şi DN 65A Roşiori de Vede - Turnu Măgurele.


Comentariul specialistului:

Fulguieli (sau geruială) au mai fost ieri in regiunile sudice şi de răsărit ale Romăniei, inclusiv in Capitală. Umiditatea din aer este in continuă scădere şi, ca urmare, in majoritatea zonelor ţării noastre norii se vor rări.

Valorile de temperatură au rămas foarte scăzute şi pe parcursul zilei de ieri, foarte mici au fost şi in această noapte, cănd indeosebi in centru, sud şi est a fost ger. Şi astăzi, dar şi la noapte va fi frig, deşi in jumătatea de vest a ţării, prin innorarea cerului, mercurul termometrelor nu va mai cobori aşa de mult. Oricum, regimul termic va fi in ameliorare şi se va apropia de cel normal pentru această dată.

meteorolog Romica Jurca

Azi in ţară:

Bacău - 9°C

Baia Mare - 1°C

Braşov - 5°C

Buzău - 7°C

Cluj-Napoca - 4°C

Constanţa - 6°C

Craiova - 12°C

Deva - 5°C

Galaţi - 6°C

Iaşi - 9°C

Miercurea-Ciuc - 12°C

Oradea 2°C

Piteşti - 8°C

Sibiu - 5°C

Suceava - 10°C

Tărgu-Mureş - 6°C

Timişoara 0°C

La munte:

Azi (sămbătă):

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va deveni noros in masivele din jumătatea de vest a ţării, unde pe arii relativ extinse va ninge.

Măine (duminică):

Cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse va ninge. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai importante in masivele din vestul ţării.

Poimăine (luni):

Cerul va fi noros şi va ninge pe arii restrănse. Văntul va prezenta unele intensificări. Dimineaţa, izolat, pe văi se va produce ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

Bucureşti:

max. - 6°C

min. - 14°C

Azi (sămbătă):

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil.

Măine (duminică):

Vremea se va menţine rece, deşi temperatura aerului va creşte uşor. Cerul va fi noros şi vor fi condiţii de ninsoare slabă.

Maxima: - 3°C, iar minima: - 8°C.

Poimăine (luni):

Cerul va fi noros, favorabil ninsorii slabe ziua.

Maxima: - 1°C, iar minima: - 7°C.

Drumeţii:

Sinaia - Valea Izvorul Dorului - Bolboci - Padina - Peştera - Babele - Buşteni

Se pleacă de la Cota 2.000, poteca mergănd de-a lungul Vălcelului Vărfului cu Dor pănă la confluenţa acestuia cu Izvorul Dorului. Spre nord continuă poteca marcată cu bandă roşie, care ajunge peste Muntele Lăptoci la Cabana Padina. Traseul traversează pe rănd Izvorul Dorului, Vălcelul Clinului, Şoseaua Sinaia-Dichiu-Babele, Obărşia Părăului Oboarele, după care se inscrie pe versantul sudic al Muntelui Nucetu spre malul lacului Bolboci. De la acesta, pe baraj, in 15 minute, ajungem la Cabana Bolboci, unde ne putem odihni sau continua incursiunea pănă la Cabana Padina sau la Hotelul Peştera. Acest segment parcurge linia şerpuitoare a şoselei Sinaia-Dichiu-Babele, prin Cheile Tătarului şi prin Cheile Coteanului.

×
Subiecte în articol: observator bucuresti bucureşti nord