x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blocuri de 17 etaje în Băneasa

Blocuri de 17 etaje în Băneasa

de Monica Andrei Capatos    |    28 Mai 2008   •   00:00
Blocuri de 17 etaje în Băneasa
Sursa foto: Karina Knapek/

Consilierii generali ai Capitalei sînt puşi pe “fapte mari”, doar mai au puţin pînă la sfîrşitul mandatului. Pe ordinea de zi a şedinţei de mîine a fost trecut un proiect privind modificarea PUZ-ului Aleea Teişani – Pădurea Pustnicu – Pădurea Băneasa, care permite construirea unor blocuri-turn de 17 etaje.

AFACERE - PUZ modificat pe ultima sută de metri

Consilierii generali ai Capitalei sînt puşi pe “fapte mari”, doar mai au puţin pînă la sfîrşitul mandatului. Pe ordinea de zi a şedinţei de mîine a fost trecut un proiect privind modificarea PUZ-ului Aleea Teişani – Pădurea Pustnicu – Pădurea Băneasa, care permite construirea unor blocuri-turn de 17 etaje. Cartierul de fiţe ce urmează a fi ridicat poartă denumirea ironică de “Greenfield”.

Nu mai e un secret pentru nimeni că multe proiecte imobiliare sînt deja trasate atît în Pădurea Băneasa, cît şi în vecinătatea ei. O mişcare dibace se pregăteşte acum la Primăria Capitalei, prin aprobarea de către consilierii generali a unui PUZ care modifică regimul de înălţime, putîndu-se astfel construi blocuri înalte de 17 etaje chiar şi pe spaţiul verde. Regimul de înălţime este în prezent de parter plus două etaje, aşa că modificarea planului urbanistic zonal ar fi mană cerească pentru investitorii imobiliari. Interesant este că proiectul se numeşte “Greenfield” şi se întinde pe o suprafaţă de peste 50 de hectare, beneficiarul fiind SC Impact Developer@Contractor SA.

O mutare la scară mai mică a fost făcută în 2000, cînd tot aleşii locali ai Bucureştiului au aprobat un PUZ care se referea la aceeaşi zonă, controversat la vremea respectivă, care a permis ridicarea pe spaţiul verde a multor vile, unele amplasate chiar în mijlocul pădurii. Însă pînă acum, “băieţii deştepţi” puteau să-şi ridice doar viluţe.

În opt ani, pretenţiile au crescut, zona a devenit şi mai rîvnită şi, evident, au crescut şi “etajele”. La 17. Avizele au fost date ca pîinea caldă, că doar “oraşul trebuie să se dezvolte”, aşa cum preşedintele Băsescu a spus în urmă cu cîteva zile.

“Este o blasfemie împotriva naturii. Nu sînt respectate legile privind urbanismul, Codul Silvic, mediul. Corupţia multilateral dezvoltată şi-a spus cuvîntul şi în acest caz. Avizul Agenţiei de Mediu a fost dat fără să fie discutat proiectul în comisii, eu n-am luat parte la nici o discuţie pe acest subiect”, ne-a spus Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele Eco-civica.

Evident că nu s-a vrut să se facă foarte mare vîlvă. În PUZ se şi precizează că “nu au existat comentarii din partea publicului interesat în legătură cu obiectivele prevăzute de varianta finală a PUZ-ului Aleea Teişani – Pădurea Băneasa – Pădurea Pustnicu”.

IRONIE. Revenind la proiectul rezidenţial “Greenfield”, acesta va avea locuinţe, birouri, şcoli, grădiniţe, o biserică şi, ce-i mai amuzant, parcuri şi grădini. Imobilele vor varia de la două pînă la 17 etaje. Practic, viitorul cartier de fiţe va fi împărţit în trei părţi: zona rezidenţială – teritoriu ocupat de construcţiile de locuit, zona serviciilor şi amenajărilor teritoriale şi centrul constituit din clădiri de birouri.

“Relaţia zonei rezidenţiale cu cadrul natural va consta în integrarea pădurilor (n.r. – Băneasa şi Pustnicu) în ansambul rezidenţial, prin realizarea de spaţiile verzi plantate între grupările de locuinţe”, se mai precizează în documentul postat deja pe site-ul municipalităţii. De asemenea, sînt prevăzute spaţii şi amenajări speciale, cum ar fi un lac în centrul cartierului şi, culmea, o zonă de agrement comunitară – un parc public. “Un microrelief creat prin depunerea pămîntului din săpături, amenajat cu alei de plimbare şi cu un amfiteatru gradenat pentru spectacole în aer liber, o sală de sport şi piscine, terenuri de sport, spaţii plantate”, cam aşa arată proiectul “Greenfield”.

La capitolul dotări edilitare, viitorul cartier va sta bine, pentru că acolo cineva veghează pentru bunul plac al investitorilor şi al clienţilor cu pretenţii. Asigurarea alimentării cu apă potabilă se va face din reţeaua publică, ce va fi extinsă şi pe amplasamentul noului PUZ, în cadrul proiectului “Alimentarea cu apă potabilă şi sistem de canalizare pentru zona rezidenţială de nord a Capitalei”.

×
Subiecte în articol: observator