x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc: În 2011 e posibilă ajustarea salariilor dacă restructurarea şi reforma vor continua

Boc: În 2011 e posibilă ajustarea salariilor dacă restructurarea şi reforma vor continua

25 Aug 2010   •   00:00

Premierul Emil Boc a declarat, la RRA, că este posibilă o ajustare a salariilor în 2011, dacă restructurarea şi reforma vor continua, menţionând că pentru anul viitor deficitul bugetar e prevăzut la 4,4%, fondul de salarii la 39 de miliarde de lei şi reducerea numărului de bugetari la 1.290.000.



Prim-ministrul a explicat, într-un interviu difuzat, miercuri, de RRA, că pentru atingerea obiectivului de ajustare a salariilor trebuie menţinut ritmul procesului de restructurare, iar reforma statului şi politicile de corectare a dezechilibrelor macrobugetare trebuie continuate.

Emil Boc a arătat că pentru 2011 sunt prevăzute un deficit bugetar de 4,4%, un fond de salarii de 39 de miliarde de lei şi reducerea numărului de bugetari la 1.290.000.

Premierul a declarat că, dacă aceste coordonate vor fi respectate, "se poate vorbi de o recuperare de către bugetari a pierderilor salariale din anul 2010". "În anul 2008 când am preluat guvernarea erau 1.396.000 de bugetari, în martie 2010 erau 1.360.000 de bugetari. Prin procesul de restructurare pe care l-am demarat în acest an deja au fost adoptate acte normative în Guvern pentru disponibilizarea unui număr de 75.000 de bugetari până în acest moment şi alte 14.000 de posturi vacante".

"Deci în acest context ne încadrăm în cifra care stă la baza bugetului pentru 2011 cu menţiunea că procesul de restructurare nu s-a încheiat. În condiţiile unui număr de bugetari care va sta la baza alcătuirii bugetului pentru 2011 se poate vorbi de o recuperare de către bugetari a pierderilor salariale din anul 2010", a declarat Emil Boc, citat de RRA.

Premierul a adăugat că este de aşteptat ca în 2011 Romania să înregistreze o creştere economică "de până la 2%", potrivit prognozelor realizate de FMI şi Comisia Europeană. "Deja în urma rezultatelor muncii noastre practic în 2011 se poate vorbi de creştere economică şi nu spune asta Guvernul României, pentru ca am putea fi acuzaţi de optimism nefondat, o spun FMI, CE şi cei care, pe baza prognozelor făcute arată că România va avea o creştere economică de până la 2% în 2011".

"Asta înseamnă că rodul muncii noastre de acum se va vedea în 2011, 2012 şi în anii următori, când aceste măsuri dureroase îşi vor arăta efectul", a spus prim-ministrul.

Emil Boc a mai declarat că Ordonanţa 58, de modificare a Codului fiscal, are ca obiective lărgirea bazei de impozitare şi diminuarea evaziunii fiscale în domeniu, menţionând că există 10,8 milioane de români care nu plătesc contribuţii de sănătate. "Există 10,8 milioane de români care nu plătesc contribuţii de sănătate, dar vrem o sănătate performantă. Şi atunci avem nevoie de o lărgire a bazei de impozitare la aceia care până acum nu plăteau dar desfăşurau activităţi economice", a spus Boc.

El s-a referit şi la o posibilă viitoare colaborare la guvernare cu PNL, declarând că "este prematur şi nu se poate trage o concluzie de acest fel.

×
Subiecte în articol: observator