De departe cel mai bogat, potent si influent oltean, Genica Boerica a fost arestat ieri de judecatorii Tribunalului Bucuresti. El fusese "saltat" din pat duminica dimineata de procurorii si jandarmii bucuresteni, dupa ce autoritatile doljene s-au tot prefacut, ani buni, ca-l ancheteaza, gasindu-l insa de fiecare data nevinovat. Operatiunea a fost organizata in mare secret.
Genica Boerica a fost arestat preventiv ieri, pe termen de 29 de zile, sub acuzatiile de spalare de bani, complicitate la evaziune fiscala, fals in declaratii si pentru returnari ilegale de TVA de peste 200 de miliarde de lei de la 13 societati comerciale infiintate pe numele unor cetateni irakieni inexistenti. Masura a fost dispusa de judecatorii Tribunalului Bucuresti si survine la o zi dupa ce Boerica a fost "saltat" din pat de procurorii si jandarmii bucuresteni.
Casa "palat" a lui Boerica, situata pe Calea Unirii din Craiova, a fost duminica dimineata luata cu asalt de "mascati" ai Jandarmeriei din Capitala si procurori ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). "Micul Luvru", cum este cunoscuta casa lui Boerica, a fost scotocit centimetru cu centimetru, pentru ca, mai apoi, omul de afaceri sa paraseasca zona flancat de "mascati" si incatusat.
"Tratamentul" cu catuse a fost aplicat deoarece Genica Boerica a incercat sa fuga de sub ochii anchetatorilor. Au urmat, imediat, descinderi in mai multe locuinte din Craiova, ce apartin lui Genica Boerica sau directorilor de la firmele sale. Jandarmii au mai ridicat in vederea confiscarii numeroase arme de vanatoare si saci de documente.LEGATURI. Duminica, nimeni nu a facut vreo declaratie oficiala, in vreme ce autoritatile doljene nu aveau habar de ceea ce se petrecea. Motivul pentru care anchetatorii doljeni nu au stiut de aceasta descindere este unul simplu: legaturile lui Genica Boerica cu oameni sus-pusi ai Baniei sunt de notorietate, astfel ca procurorii bucuresteni s-au temut ca nu cumva omul de afaceri sa afle despre descindere si sa dispara. Printre cazurile relatate de-a lungul vremii de presa locala se numara cel al prieteniei dintre Genica Boerica si chestorul Constantin Codita, comandant al Politiei doljene. Ofiterul ar fi locuit, acum cativa ani, timp de cateva saptamani, imediat dupa ce a fost numit in fruntea Politiei, intr-unul din apartamentele lui Boerica, relatau mass-media locale, la vremea respectiva. Chestorul Codita s-a dovedit a fi ieri de negasit, dar purtatorul de cuvant al IJP Dolj, insp. Florentina Popescu, a incercat sa lamureasca in locul sau situatia: "Domnul chestor a locuit intr-un apartament inchiriat de la un cetatean. Nu stiu cine este acel cetatean, dar nu este, cu siguranta, domnul Boerica".
Un alt sef de Politie prieten "la catarama" cu Genica Boerica este generalul in rezerva Luchian Mitran, predecesor al chestorului Codita. Aflat pentru o scurta perioada in fruntea Politiei doljene, Mitran a ocupat ani buni functia de prim-adjunct al sefului aceleiasi institutii. Ginerele generalului (r) Mitran este acum avocat al lui Genica Boerica, in vreme ce fiica aceluiasi ofiter este judecatoare.
DOSARE NEREZOLVATE. "Aventurile penale" ale lui Genica Boerica s-au concretizat in sase dosare, deschise, in ultimii trei ani, de IJP Dolj, mai mult de gura presei. Patru dosare au vizat returnari ilegale de TVA, iar doua - privatizarea fabricii de alcool SC Bachus SA Craiova. Asa cum era de asteptat, magnatul oltean nu a fost gasit vinovat in nici unul dintre ele, de catre politistii doljeni. Asa se face ca patru dintre dosare au fost solicitate, pe motiv ca se intarzia definitivarea lor de catre procurorii Parchetului de pe langa ICCJ, iar doua au fost inaintate de IJP Dolj catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, bineinteles cu propunere de NUP. Si cele doua au ajuns, intr-un final, tot la Parchetul de pe langa ICCJ.
ALTE AFACERI NECURATE. Surse din cadrul oamenilor de afaceri din Banie precizeaza ca tot ceea ce inseamna returnari ilegale de TVA, pe nume ale unor cetatenilor arabi (in general fictive), reprezinta de fapt afaceri necurate ale lui Genica Boerica - asa cum Jurnalul National relata inca de acum cateva luni.
Boerica a si fost trimis in judecata, in vara acestui an, pentru complicitate la evaziune fiscala, intr-un dosar ce are ca actori principali irakieni cu identitati inchipuite. Afacerea era simpla: firme fantoma (mai exact 34), infiintate sub identitatea a diversi irakieni, care nu plateau niciodata obligatii catre stat. Tot procurorii din Capitala au fost cei care au stabilit ca in spatele megaafacerilor cu alcool, derulate de cativa irakieni cu identitati false, se afla controversatul om de afaceri craiovean Genica Boerica. Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit ca Genica Boerica, doi angajati ai acestuia si irakianul Jamal Sadik Jamal Al Adi au prejudiciat statul roman cu 116 miliarde de lei. Pe scurt, cei trei au infiintat firme fantoma, sub diverse identitati false, toate de arabi, apoi au derulat, prin intermediul societatilor respective, tranzactii cu alcool care nu au fost niciodata inregistrate in contabilitate. Cele 116 miliarde de lei reprezinta taxele si impozitele care nu au fost niciodata platite, ca urmare a neinregistrarii operatiunilor derulate in contabilitatea firmelor. Boerica si cei doi angajati ai sai Elena Aurora Popa si Florin Clinciu au fost trimisi in judecata in stare de libertate, sub acuzatia de evaziune fiscala in forma continuata. Irakianul implicat a fost insa arestat preventiv, fiind pe deasupra acuzat de fals si uz de fals.
Procurorii bucuresteni au stabilit ca, in perioada 1998-2000, Jamal Sadik Jamal Al Adi a infiintat mai multe firme fantoma, care se ocupau cu fabricarea si distribuirea alcoolului etilic. Pentru infiintarea acestor firme, el a fost ajutat de mai multi cetateni arabi si romani si s-a folosit de pasapoarte false, pe numele Ahmed Hadayadi sau Adeil D. Hedo. Arabul si complicii sai au inceput apoi afacerile cu alcool, fara sa plateasca accizele, producand astfel pagube uriase bugetului de stat. Jamal Sadik Jamal Al Adi este acuzat de procurori ca si-a insusit ilegal sumele virate de clienti in conturile firmelor sale, fraudand bugetul de stat cu 116 miliarde de lei, reprezentand obligatii fiscale neachitate, rezultate din activitatile comerciale care fusesera derulate fara a fi evidentiate in contabilitate.
SECHESTRE. Anchetatorii din Capitala il aveau, de altfel, de mai mult timp in vizor pe Genica Boerica. Dovada o constituie sechestrele dispuse, in ultimii ani, asupra unora dintre bunurile magnatului craiovean. Politia Brasov a dispus, la 2 aprilie 2003, la solicitarea IGP, sechestru asigurator asupra "muzeului" lui Boerica de pe Calea Unirii din Craiova, dar si asupra proprietatilor situate pe Str. Ana Ipatescu nr. 31 si Bdul Stirbei-Voda nr. 37, tot in Banie. Judecatoria Brasov a mentinut sechestrul dispus de Politie, desi avocatii lui Genica Boerica au prezentat, ulterior, un contract de vanzare-cumparare a "muzeului" de pe Unirii, datat 31 martie 2003, si incheiat intre magnatul craiovean si fiicele sale, Diana Cristina Boerica si Mihaela Valentina Boerica. Contractul fusese incheiat, chipurile, intre Boerica si fiicele sle, cu doar cateva zile inainte ca IGP sa sechestreze "Micul Luvru".
RIVALI
Magnatul Genica Boerica si patronul "U" Craiova, Dinel Staicu, sunt doi oameni de afaceri rivali, aflati, coincidenta sau nu, la stramtoare in ultimele zile. In vreme ce Genica a fost arestat ieri, Dinel a primit, din partea PNA, interdictia de a parasi tara si a fost dat in consemn la frontiera. Staicu si Boerica s-au si "tamponat" intre ei, cand a venit vorba de afaceri: Genica a cumparat de la fostul FPS, devenit ulterior SIF Oltenia si intrat in proprietatea lui Dinel, actiuni la o societate din Drobeta Turnu-Severin, SC Decebal. Boerica a trecut imediat la vanzarea activelor societatii Decebal, ceea ce l-a deranjat pe celalalt actionar, Staicu, astfel ca SIF Oltenia a depus o plangere penala la Politia mehedinteana.AVERE