x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorul Bogdan Aurescu, poziție nuanțată față de decizia CIJ privind Israelul

Judecătorul Bogdan Aurescu, poziție nuanțată față de decizia CIJ privind Israelul

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2024   •   20:24
Judecătorul Bogdan Aurescu, poziție nuanțată față de decizia CIJ privind Israelul
Sursa foto: Hepta

Bogdan Aurescu a votat în favoarea deciziei Curții Internaționale de Justiție, care a cerut din nou Israelului oprirea ofensivei militare, dar a avut o declarație separată, precizând că aceasta trebuia să stipuleze că oprirea ofensivei nu afectează dreptul Israelului de a-și proteja cetățenii.

Judecătorul Bogdan Aurescu a avut un punct de vedere mai nuanțat față de decizia Curtii și a afirmat că „CIJ ar fi putut preciza că măsurile luate, inclusiv oprirea ofensivei militare, nu afectează dreptul Israelului de a desfășura operațiuni, care ar trebui întreprinse în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv într-o manieră care să răspundă criteriilor de proporționalitate și necesitate, pentru a-și proteja cetățenii civili și pentru a elibera ostaticii încă deținuți în zona Rafah de către grupuri armate”, potrivit unei postări pe platforma X.

În finalul declarației sale, Bogdan Aurescu a apreciat că CIJ ar fi putut profita de ocazie pentru a include în decizie o măsură prin care să solicite Israelului să ia măsuri pentru implementarea cu efect imediat a Rezoluției Consiliului de Securitate 2728 (2024), care include prevederea foarte importantă privind „încetarea durabilă a focului”.

Judecătorii Curții Internaționale de Justiție (CIJ) au cerut vineri Israelului să oprească asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, într-o hotărâre de urgență istorică privind cazul Africii de Sud care acuză Israelul de genocid.

CIJ este cel mai înalt organism al ONU pentru audierea litigiilor dintre state. Hotărârile sale sunt definitive și obligatorii, dar au fost ignorate în trecut. Curtea nu are puteri de executare.

Israelul a respins în repetate rânduri acuzațiile de genocid din acest caz ca fiind nefondate, susținând în instanță că operațiunile sale din Gaza sunt de autoapărare și vizează militanții Hamas care au atacat Israelul la 7 octombrie.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu cij Israel